Un dispozitiv inventat de un fost inginer de la Fiat ar putea reduce răspândirea COVID-19

Un dispozitiv inventat de un fost inginer de la Fiat, în prezent pensionar și care a creat anterior sistemul ABS, ar putea reduce răspândirea COVID-19.

În urmă cu 50 de ani, Mario Palazzetti (84 de ani) a proiectat un sistem de frânare care a ajutat la reducerea accidentelor rutiere mortale. Acum, inginerul pensionar a a inventat un dispozitiv care speră să diminueze răspândirea COVID-19.

Mario Palazzetti a lucrat la Centrul de Cercetare al companiei Fiat, fiind supranumit Dl. ABS datorită inventării sistemului de frânare anti-blocare, devenit în prezent standard la toate autovehiculele.

Aflat la pensie, Palazzetti a proiectat un dispozitiv de dimensiunea unui ibric electric care creează curenţi de aer locali care pot opri circulaţia particulelor minuscule expulzate de oameni în timpul vorbirii. Invenția acestuia ar putea contribui masiv la limitarea răspândirii infecțiilor COVID-19.

„L-am numit Biostopper şi este folosit pentru a crea un câmp aerodinamic, astfel că toată respiraţia pe care o emite o persoană în momentul vorbirii se întoarce la ea”, a explicat el pentru Reuters.

Palazzetti a început să lucreze la dispozitiv în urmă cu două luni, în speranţa că va putea soluționa problemele generate de nerespectarea distanţării sociale în şcoli, birouri, baruri şi restaurante în contextul pandemiei de COVID-19.

În prezent, acesta colaborează cu o echipă la Universitatea Politehnică din Torino pentru a perfecţiona şi testa dispozitivul proiectat de el.

„Nu vă pot spune multe detalii tehnice pentru că suntem încă în faza de brevetare”, a declarat pentru Reuters profesorul Marco Simonetti din cadrul departamentului energetic al universităţii.

Acesta a precizat însă că este un concept simplu, al cărui scop este „de a nu ucide virusul, ci de a reduce distanţa de siguranţă dintre oameni”.

Inițial, Biostopper a fost proiectat pentru a permite apropierea dintre două persoane, însă Simonetti a precizat că poate funcţiona şi în cazul unor grupuri restrânse.

„Ne concentrăm asupra vorbirii deoarece, că în cazul strănutului, am avea nevoie de un sistem mult mai invaziv”, a explicat Simonetti.

Echipa Universiății Politehnice din Torino speră să aibă un prototip până la sfârşitul lunii iulie şi, până la sfârşitul verii, să scoată produsul pe piaţă.

Mario Palazzetti (Dl. ABS), care s-a pensionat în 1997, se află în spatele mai multor invenţii, printre care se numără TOTEM (Total Energy Module), un mic generator de căldură şi energie electrică, şi un sistem de aer condiționat numit Aircare, care recuperează energia.

Sursa: Descopera.ro

Citește și: Medicii din Spania au descoperit un nou simptom al coronavirusului

Total
0
Shares
 
Total
0
Share