Uniunea Europeană ar trebui să deblocheze asistenţa macrofinanciară pentru ţara noastră. De această părere este europarlamentarul român Norica Nicolai, care a adăugat că, în pofida deciziei politice a Bruxelles-ului de a amâna acordarea sprijinului financiar, Guvernul de la Chişinău a reuşit să gestioneze situaţia economică din Moldova.
„Eu cred că trebuie deblocat ajutorul financiar pentru Republica Moldova. Aţi dovedit că sunteţi capabili să îndepliniţi o serie de standarde democratice, dar apreciez şi faptul că dincolo de acest ajutor financiar, care nu a venit la timp, datorită unor jocuri politice de care, sigur, Moldova nu este vinovată, Guvernul a reuşit să managerieze situaţia economică din Republica Moldova”, a menţionat Norica Nicolai, transmite Publika.md
În iulie anul trecut, Parlamentul European a luat o decizie în defavoarea cetăţenilor moldoveni. Mai exact, deputaţii europeni au aprobat o rezoluţie privind amânarea primei tranșe de bani din asistența macrofinanciară pe care UE urma să o acorde Moldovei, din totalul celor 100 de milioane de euro promise. 30 de milioane de euro erau destinate pentru îmbunătăţirea alimentaţiei copiilor şcoli şi grădiniţe, dar şi pentru majorarea salariilor profesorilor.
Premierul Pavel Filip a dat atunci asigurări că aceste proiecte vor fi duse până la capăt, promisiune care a şi fost îndeplinită. Motivul oficial invocat de UE a fost neîndeplinirea condiţiilor politice de către ţara noastră. Asta deşi autorităţile de la noi au dat asigurări că au fost îndeplinite toate condiționalitățile. Drept recunoaştere a faptului că reformele au fost implementate, Banca Mondială a oferit Moldovei aproximativ 65 de milioane de dolari sub formă de sprijin bugetar, iar alte peste 33 de milioane de dolari au fost acordate de FMI pentru reformele economice şi financiare ale statului.
Cu o solicitare de suspendare a ajutorului UE pentru Moldova au venit atunci liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu şi Andrei Năstase, care au acuzat guvernarea de nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chişinău.
În context, prim-ministrul Pavel Filip a dezvăluit că i s-a sugerat atunci să schimbe decizia instanței de judecată privind scrutinul din Capitală.
Mai mult, prim-ministrul a primit mesaje de la oficiali europeni, care reprezintă politicieni de la noi, în care i s-a spus că are la dispoziție două zile pentru a corecta lucrurile.