Alte știri

Un fost democrat a primit o „ordonanță de învinuire pe dosarul fraudei bancare”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Vladimir Plahotniuc, anunță că a primit o ordonanță de învinuire pe dosarul fraudei bancare. Andronachi recunoaște că este plecat din țară, dar spune că este din cauze medicale, respinge acuzațiile care i se aduc și spune că nu va mai tăcea de acum înainte. Controversatul om de afaceri spune că a luat decizia de a se retrage definitiv din politică și că toate afacerile care le are sunt legale și declarate, scrie replicamedia.md, un portal apropiat PAS și președintelui Maia Sandu.

Fostul politician a emis o declarație publică în acest sens pe care a trimis-o doar la 5 instituții media. În 4 puncte, Andronachi se apără și spune că că nu va mai tăcea și va răspunde la orice acuzații i se aduc, inclusiv la toate noutățile în care apare numele său

„Din start vreau să declar că toate aceste așa numite investigații și informații sunt false, având drept scop defăimarea și calomnierea mea, dar și denigrarea imaginii mele publice. La acea perioadă, m-am abținut de la orice comentarii sau replici, deoarece pe lângă faptul că toate sunt falsuri, am considerat că aceste dezinformări sunt lansate și promovate de unii politicieni și instituții media afiliate acestora, în contextul activității mele politice în calitate de membru al Partidului Democrat din Moldova. Totodată, nu am reacționat pentru că de mai mult timp intenționam să mă retrag definitiv din politică, fapt care s-a întâmplat înainte de campania electorală din 2021, moment în care am plecat din PDM și m-am detașat de la orice activități sau acțiuni politice”, se arată în declarație.

Vladimir Andronachi, despre care se spune că era unul dintre cei mai apropiați oameni de Vladimir Plahotniuc, responsabil de schemele din energie sau de la Metalferos, recunoaște că este plecat din țară, iar recent, soția sa ar fi primit o ordonanță de învinuire a sa în dosarul fraudei bancare. Potrivit mai multor informații din spațiul public, Andronachi, alături de un alt fost deputat, Eugen Nichiforciuc, ar fi părăsit Republica Moldova imediat după alegerile din 11 iulie.

„Declar, în mod absolut asumat și responsabil că nu am fost implicat și nu am avut nicio atribuție la acțiunile care au dus la frauda bancară. De asemenea, declar că niciodată nu am fost cercetat penal și nici măcar administrativ, pentru că toate afacerile mele sunt legale și declarate în mod oficial, fapt care poate fi verificat ușor la fisc sau alte instituții de stat responsabile. Consider cu certitudine că citarea mea anume în perioada când sunt plecat din țară, precum și modalitatea cum a fost efectuată această procedură, constituie un abuz din partea organului de investigație. De asemenea, faptul că din 2014, anume acum, brusc, s-au găsit circumstanțe pentru a fi cercetat într-un dosar la care nu am și nu pot să am nicio atribuție, reprezintă o limitare a dreptului meu la apărare și a prezumției nevinovăției.”, se mai arată în declarație.

Chiar dacă este investigat de Procuratură aflată de mai mult timp într-un schimb de replici cu guvernarea, Andronachi dă vina pe PAS că ar fi pornit o campanie de persecutare a sa și a familiei sale.

„Pentru mine este clar că aceste scandaluri, precum și forțarea procedurilor legale de investigație, au obiectivul de a acoperi deficiențele și incapacitatea guvernării PAS de a realiza promisiunile electorale de a îmbunătăți viața oamenilor.

 

Având la îndemână Guvernul și având majoritate parlamentară, PAS poate ușor să depisteze toate schemele despre care povestesc la televizor, și cel mai important – să le oprească, inclusiv pe acele despre care ei pretind că ași avea vreo implicare”, mai spune Andronachi.

La final, fostul politician afirmă că de acum încolo nu va mai tăcea și anunță jurnaliștiică este gata să răspundă „la orice întrebări care vă interesează în raport cu mine și activitatea de afaceri pe care o exercit”.

”Procuratura nu intentează dosare penale la comandă”, este comentariul oferit de Procuratura Generală în acest caz, iar reprezentanții PAS au declarat că nu vor comenta aceste declarații.

loading...

Comments are closed.