Externe

Un fost preşedinte african, condamnat la închisoare pe viaţă în legătură cu asasinarea predecesorului său

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul preşedinte din Burkina Faso, Blaise Compaore, a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă pentru participare la asasinarea predecesorului său. Thomas Sankara a fost ucis împreună cu 12 colaboratori ai săi în timpul loviturii de stat din 1987, informează Digi24.ro

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Tribunalul militar din Ouagadougou l-a condamnat tot la închisoare pe viaţă şi pe comandantul gărzii lui Compaore, Hyacinthe Kafando, precum şi pe generalul Gilbert Diendere, care a fost unul dintre liderii armatei în timpul puciului, scrie Agerpres, citând agențiile de presă internaționale.

Blaise Compaore, aflat în exil în Coasta de Fildeș din 2014, şi Hyacinthe Kafando, care se sustrage justiţiei din 2016, au fost marii absenţi de la procesul care a început acum şase luni.

Cei trei au fost condamnaţi pentru „atentat la siguranţa statului”, Compaore şi Diendere fiind găsiţi vinovaţi şi de „complicitate la asasinat”, iar Hyacinthe Kafando, care era bănuit că a condus comandoul care l-a ucis pe Sankara, de „asasinat”.

Parchetul militar ceruse 30 de ani pentru Compaore şi Kafando şi 20 pentru Diendere, dar judecătorii s-au dovedit şi mai severi.

Verdictul a fost primit cu aplauze în sala de tribunal.

Alţi opt acuzaţi au fost condamnaţi la pedepse de la 3 la 20 de ani de închisoare şi încă trei au fost achitaţi.

Thomas Sankara, marxist carismatic cunoscut şi drept „Che Guevara african” şi care îşi propusese „decolonizarea mentalităţilor” în Burkina Faso şi în general în Africa, nu a ajuns să-şi realizeze visul, fiind asasinat la doar 37 de ani, la patru ani după lovitura de stat care îl adusese la putere, de grupul din care făcea parte şi fostul său prieten Compaore. Acesta i-a succedat la preşedinţie şi a rămas la putere timp de 27 de ani.

loading...

Comments are closed.