Un General pro-rus a fost numit la conducerea Armatei Naționale, iar un personaj dubios din MAI – comandant la Carabinieri

Un General pro-rus a fost numit la conducerea Armatei Naționale a Moldovei, iar un escroc comandant al Inspectoratului General de Carabinieri, igor gorgan igor dodon, dodon anatolie danila, 

Generalul Igor Gorgan, apropiat de președintele Igor Dodon, revine la conducerea Marelui Stat Major al Armatei Naționale. Anunțul a fost făcut astăzi de premierul Maia Sandu. Totodată, ministrul de Interne Andrei Năstase l-a numit pe Anatolie Dănilă (un funcționar din MAI cu probleme de integritate) șef la Inspectoratul General de Carabinieri.

Despre Igor Gorgan se cunoaște că a fost demis în 2016 de ministrul de atunci Anatol Șalaru pentru că generalul de brigadă se plângea președintelui Nicolae Timofti pe acțiunile ministrului Anatol Șalaru, acţiuni care, în opinia sa, nu faceau decât să agraveze situația din armată. Portalul de știri Deschide.MD a intrat atunci în posesia unor copii ale documentelor prin intermediul cărora generalul Igor Gorgan i se adresa președintelui Timofti pentru a lua atitudine în scandalul intern de la Ministerul Apărării. Una din scrisori a fost expediată la sfârșitul lunii decembrie 2015, ultimele fiind în luna ianuarie 2016.
 
Igor Gorgan scria că ministrul Șalaru a scos din funcții mai mulți ofițeri ai Armatei Naționale, lucru care, după părerea sa, trebuia coordonat cu conducerea Marelui Stat Major. Tot în aceste documente, Gorgan îl acuza pe Șalaru că distruge în mod premeditat Armata Națională, punând presiune asupra sa prin intermediul viceminiștrilor și al secretarului de stat.
 
Acum câțiva ani, Igor Gorgan a fost suprins în poze la Ziua Apărătorului Patriei, eveniment organizat de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova. La acest eveniment a participat – alături de reprezentanţi ai admistraţiei ilegale de la Tiraspol – preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.
Generalul Igor Gorgan

Funcția de comandant al Armatei Naționale a fost deținută până acum de Igor Cutie, general de brigadă, absolvent al Şcolii militare superioare a trupelor de geniu din Kaliningrad, al Academiei de Înalte Studii Militare şi Colegiului de Război de la Bucureşti. Igor Cutie este cavaler al ordinului „Credinţă Patriei” şi a fost decorat cu medalia „Meritul Militar”.

O altă numire cu semne de întrebare este a lui Anatolie Dănilă în funcția de comandat al Inspectoratul General de Carabinieri. Dănilă are 33 de ani, activează în Ministerul Afacerilor Interne de mai mulți ani și deține gradul de comisar-șef. El a deținut funcția de șef al Direcției politici în domeniul ordinii și securității publice din cadrul MAI.
 
Însă CV-ul lui Anatolie Dănilă e nimic pe lângă viața reală, scrie bloggerul Anatolie Chirilov.
“O ședință de judecată a fost stabilită de la Curtea de Apel Chișinău pe 22 octombrie 2015. Obiectul acestui litigiu este recuperarea de la Babin, împreună cu alți opt angajați în funcții de răspundere la MAI, a sumei de 400 de mii de lei, pe care aceștia au încasat-o în calitate de „experți“ ca supliment la salariu, pentru elaborarea unui proiect de lege.
 
În speță, este vorba despre proiectul de Lege privind modul de asigurare și restabilire a ordinii publice în cadrul evenimentelor publice. Pentru elaborarea acestuia, Ministerul a creat un grup de lucru (dispoziția nr. 14/437), în componența căruia, printre alții, se regăseau Oleg Babin, pe atunci șef al Direcției resurse umane a MAI, fostul său adjunct, Anatol Dănilă, care a și preluat postul lui Babin, și Sergiu Țurcan, șef al Direcției generale economie și finanțe. De asemenea, în grupul de lucru au mai fost incluși șeful Direcției generale analiză monitorizare și evaluare a politicilor, Vladimir Țurcan, suspendat actualmente din funcție pentru că figurează ca învinuit într-un dosar penal intentat la sesizarea Comisiei Naționale de Integritate, adjunctul acestuia, Viorel Berliba, precum și doi adjuncți ai Serviciului dirijare operațională și inspectare, Alexandru Vieru și Valentin Gorgan.
 
Pentru a-și remunera „efortul“, membrii grupului de lucru și-au atribuit un adaos în mărime de 50 la sută la salariul de funcție, abuzând de prevederile art.16 din Legea privind actele legislative. Doar că, dispoziția respectivă s-a dovedit a fi ilegală, fapt constat într-un raport întocmit de Inspecția Financiară în urma controlului tematic la MAI în 2014. Într-un final, MAI a recunoscut nelegitimă achitarea acestui adaos membrilor grupului de lucru, abrogând dispoziția respectivă și cerându-le membrilor să restituie benevol sumele primite ilegal în decursul unui an de zile în contabilitatea MAI. Singurii care au făcut-o, însă, au fost doar Vladimir Țurcan, șef Direcție generală analiză monitorizare și evaluare a politicilor și adjunctul său, Viorel Berliba”, a notat bloggerul. 
Anatolie Danila
Total
0
Shares
 
Total
0
Share