Un grup de congresmeni americani i-a cerut președintelui Biden să reprogrameze vizita lui Zelenski în Statele Unite. Care este motivul

Un grup bipartizan de parlamentari americani a cerut administrației Biden să reprogrameze o vizită a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Statele Unite pentru a permite Congresului să se întâlnească cu el, declarând că Casa Albă pare să „facă jocuri politice”, informează Radio Europa Liberă

Administrația Biden a declarat săptămâna aceasta că Zelenski va face mult așteptata sa primă vizită oficială la Washington de la preluarea mandatului în urmă cu mai bine de doi ani, pe 30 august, când Congresul se află în vacanță de vară. Într-o scrisoare din 22 iulie adresată președintelui Biden, cei patru copreședinți ai grupului de sprijin pentru Ucraina din Congres au declarat că Casa Albă „pare [că] încearcă să împiedice Congresul să aibă o relație directă cu președintele Zelenski”, programând vizita în timpul vacanței de vară.

Din punct de vedere istoric, Ucraina s-a bucurat de un sprijin puternic și bipartizan în Congresul american de când și-a câștigat independența față de Moscova în urmă cu 30 de ani. Predecesorii lui Zelenski, orientați spre Occident – foștii președinți Viktor Iușcenko și Petro Poroșenko – s-au adresat ambelor camera ale Congresului american la primele lor vizite oficiale la Washington.

Administrația Biden a făcut anunțul vizitei pe 21 iulie, în aceeași zi în care a declarat că a ajuns la un acord cu Germania cu privire la finalizarea controversatei conducte de gaze naturale rusești menită să ocolească Ucraina.

Citește și: Parlamentul României ar putea examina o lege anti-LGBT

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share