Un grup de oficiali solicită instituirea unui moratoriu pe construcțiile în Nucleul istoric al Chișinăului

Deputatul fracțiunii parlamentare PAS, Vladimir Bolea și consilierii fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru și Zinaida Popa, împreună cu reprezentantul societății civile în CMC, Sergiu Tofilat, au susținut o conferință de presă, în care au solicitat instituirea unui moratoriu pe construcția în Nucleul istoric al orașului și elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru protejarea patrimoniului cultural imobil.

În ultimii ani, Centrul istoric al orașului degradează și este distrus, în mod abuziv, de companiile imobiliare. Clădirile de pe străzile Mihai Eminescu, Avram Iancu, Vlaicu Pârcălab, dar și cazul cafenelei „Guguță”, sunt doar câteva exemple care au scandalizat opinia publică și au adus un prejudiciu enorm municipiului Chișinău.

„Centrul istoric al orașului este lăsat să degradeze. Această problemă a fost semnalată de mai multe ori de către activiștii societății civile. Ne dorim să protejăm Centrul istoric al Capitalei și să avem o dezvoltare urbanistică armonioasă. La moment, nu avem nicio documentație privind dezvoltarea urbanistică, de aceea este nevoie de un moratoriu, ca astfel de clădiri să nu apară”, a declarat Sergiu Tofilat.

Document oficial: Rusia este gata să negocieze cu Moldova un nou acord de împrumut

În acest context, deputatul PAS, Vladimir Bolea a adăugat: „Încă anul trecut am venit cu un astfel de proiect de lege, care urma să fie aprobat în plenul Parlamentului. Însă, în urma evaluării proiectului de lege de către organele abilitate, inclusiv CNA, s-a constat, că este indicat, că un astfel de moratoriu trebuie să fie aprobat printr-o decizie a forului local decizional – în cazul nostru Consiliul Municipal Chișinău. Colegii mei din Consiliu vin cu un astfel de proiect pentru ca Centrul istoric al Capitalei să nu fie invadat de construcții. Moratoriul este singura soluție de a stopa construcțiile ilegale.”

„Aceste încălcări sunt rezultatul conlucrării ilegale a unor reprezentanți ai Primăriei Chișinău cu unii dezvoltatori imobiliari de rea-credință. Executivul creează grupuri de lucru și intenționează să elaboreze Planuri Urbanistice Zonale pentru alte zone industriale, precum cele din perimetrul străzilor Calea Moșilor, Tudor Vladimirescu și Petricani, iar pentru zona istorică a orașului zic, că nu sunt resurse financiare. Deci, constatăm, că există și posibilitatea tehnică și financiară pentru a realiza un astfel de Plan și pentru Centrul istoric, însă nu se dorește. Probabil există anumite interese obscure, care prevalează promisiunile făcute în campania electorală”, a punctat consiliera PAS în CMC, Zinaida Popa.

Potrivit lui Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii PAS în CMC, în condițiile în care Centrul istoric al orașului este permanent supus unor atacuri ale companiilor de construcție de rea-credință, iar elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal poate dura un an, este imperios să se stabilească un moratoriu asupra eliberării oricăror acte permisive pentru construcții, dar și asupra construcțiilor în derulare, care nu au toate actele permisive ajustate la prevederile legale.

În concluzie, consilierii municipali, la data de 1 iulie 2020, vor supune dezbaterilor publice un proiect de decizie care va stabili următoarele:

Elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal care va stabili normele urbanistice clare pentru zona Nucleului istoric, aflat în perimetrul str. Alexei Mateevici – str. Mihai Viteazul – str. Ivan Zaikin – str. Albişoara – str. Cheiului – str. Ismail – bl. Ştefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea.

Instituirea unui moratoriu prin care să fie sistate pe o perioadă maximă de 1 (un) an, toate procedurile de construcție și demolare în perimetrul Centrului istoric al Chișinăului, cu excepția celor care sunt deja în derulare, cu acte în regulă, sau pentru care s-au obținut deja acte permisive legale.
Totodată, consilierii au solicitat executivului să nu elibereze acte permisive pentru construcții în perimetrul sus menționat, până la intrarea în vigoare a acestui proiect de decizie.

Șor nu mai este obligat să prezinte scuze Maiei Sandu pentru declarații sexiste

Total
0
Shares
Total
0
Share