Alte știri

Un grup de ONG-uri cere Parlamentului să organizeze dezbateri publice în vedera modificării Codului Electoral

Pinterest LinkedIn Tumblr

Organizațiile membre a Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte au venit cu o declarație publică, în care condamnă modul în care acționează Legislativul, adică, votează unele proiecte de lege, fără a consulta societatea civilă, uitând de transparența decizională, pe care tot ei au promis-o.

ONG-urile își manifestă îngrijorarea față de faptul că legislativul promovează proiecte de lege de materie electotală cu un impact major, fără respectarea principiilor transparenței decizionale. În special, sunt amintite modificările la Codul Electoral, aprobate în prima lectură la data de 11 iunie 2019, fără să fie precedate de consultări publice.

„Ne manifestăm dezacordul cu modificarea la 18 iunie 2019 a articolului 20 al Codului Electoral care vine în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția și în esență va spori și mai mult riscul de subminare a independenței Comisiei Electorale Centrale” se spune în comunicate.

În același timp, recunoscând activitatea problematică și părtinitoare a Comisiei Electorale Centrale în special în ultimii doi ani, fapte remarcate în documentele Coaliției și membrilor acesteia, subliniind garanțiile legale de independență, existente și înțelegând nevoia evaluării urgente a performanței profesionale, iar ca rezultat a modificării componenței actuale a Comisiei Electorale Centrale, organizațiile semnatare, solicită:

1. Stoparea promulgării legii adoptate de legislativ la 18 iunie 2019 în baza proiectului de lege 43 pentru modificarea articolului 20 din Codul electoral nr.1381/1997, și completarea ulterioară a acesteia în vederea prevenirii pe viitor a revocărilor discreționare a membrilor Comisiei Electorale Centrale;
2. Parlamentului să organizeze consultări publice pe marginea modificărilor legislației electorale efectuate în prima lectura la 11 iunie 2019, înainte de aprobarea acestora în lectură finală.

Membrii Coaliției își exprimă deschiderea de a participa la discuții publice pe marginea modificării Codului Electoral și a legislației aferente.
www.alegeliber.md – Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din 37 organizații obștești din Republica Moldova cu scopul de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia

loading...

Comments are closed.