Laureatul Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din anul 2013, cu rădăcini din Basarabia, intenționează să revină la baștina strămoșilor săi, scrie Realitatea.md
Biologul american Randy W. Schekman, a căruit străbunei au locuit în satul Lipcani, din raionul Briceni, va deveni primul membru al familiei sale care revine în Basarabia, după o sută de ani. Savantul a oferit mai multe detalii despre istoria familiei sale în cadrul unui interviu cu Denis Roșca, autorul „The Great Encyclopedia of Bessarabian Jews”.
Străbuneii de pe linia mamei lui Randy W. Schekman s-ar fi mutat în satul Lipcani după ce au venit din Ucraina. Deși nu cunoaște ce i-a motivat pe strămoșii săi să se vină în Basarabia, laureatul își amintește că aceștia au murit la începutul anilor 1920 și au fost îngropați în cimitirul evreiesc din Lipcani.
„Bunicul meu era croitor în armata română la acea vreme. În 1927, el și bunica au participat la o „loterie” pentru a emigra din Basarabia și au avut marele noroc să plece. Din păcate, au emigrat în Germania. Cred că au conștientizat că a fost o mare greșeală. Cumva, au reușit să scape și au ajuns pe o barcă care venea în America”, povestește savantul american.
Ca și mulți alți evrei care au fugit de antisemitismul care a pus stăpânire pe Europa, buneii lui Schekman au acostat pe Insula Ellis – devenită între 1892 și 1954 un simbol al imigrației americane și un punct de sosire pentru mai bine de 12 milioane de oameni.
După ce familia s-a stabilit în statul american Minnesota, din cauza multiplelor greutăți, bunica laureatului a început să sufere de depresie. La scurt timp, femeia s-a îmbolnvit de tuberculoză și a fost nevoită să se interneze într-o clinică, unde primea îngrijiri medicale. Între timp, fiicele ei – adică mama și mătușa lui Randy W. Schekman, au locuit la orfelinat.
„Mama mea și sora ei, care s-au născut la sfârșitul anilor 1920, au locuit într-un orfelinat timp de câțiva ani, în timp ce tata se străduia să câștige bani, pentru a-și întreține soția. În cele din urmă, ea și-a revenit. Mama mea a crescut în Minneapolis și l-a întâlnit pe tatăl meu, care era dintr-o altă comunitate evreiască, din orașul vecin”, a spus omul de știință.
Până la 10 ani, Randy a locuit cu familia sa în orașul Minneapolis, din Minnesota, după care s-au mutat în California. Potrivit lui, în copilărie, viața familiei sale era concentrată în jurul bunicilor din Lipcani.
„În fiecare seară de vineri mergeam la cina de Shabbath la ei acasă. Împreună mergeam la sinagogă. Viața se învârtea în jurul familiei. […] Bunicii au avut o viață foarte grea în Basarabia. Cred că persecuțiile împotriva evreilor au fost într-adevăr enorme, iar ei au reușit cumva să supraviețuiască și să scape. Peste ani de zile, bunicul spunea că nu va reveni niciodată în Basarabia, nici măcar în vizită. Atât de neplăcute erau amintirile sale despre felul în care au fost tratați evreii”.
La aproape o sută de ani distanță de când strămoșii săi au plecat din Europa, ca să-și salveze viața, Randy W. Schekman este pregătit să revină la baștină și să găsească mormintele străbuneilor săi.
„Sper că anul viitor voi face o călătorie la Lipcani. Voi fi primul membru al familiei mele care revine în acel sat, după o sută de ani. Nimeni nu s-a întors vreodată”, a conchis Schekman.