Actualitate

Un lot de rachete antigrindină au fost testate astăzi la Călărași

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un exercițiu de testare antigrindină cu rachete de producție bulgară „Loza2” și rachete de producție rusă de tip „Alazani-6”, a avut loc astăzi, la punctul de lansare antigrindină din raionul Călărași. La evenimentul de testare a fost prezent și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

Potrivit ministrului Perju, sistemul de protecție antigrindină implementat în țara noastră are o eficiență de circa 85% și acoperă circa 1, 665 mln ha din teritoriul țării, precum și este unul dintre cele mai eficiente și mai puțin costisitoare, costul unui hectar de teren agricol fiind de circa 3 euro.

„Peste un milion 665 mii de ha de terenuri agricole, de pe teritoriul a 24 de raioane ale țării sunt protejate de grindină, datorită a 6 puncte de comandă și 132 puncte de lansare antigrindină. Datele statistice din ultimii zece ani demonstrează că eficacitatea lucrărilor antigrindină constituie, anual 85 – 90%, ceea ce semnifică că aplicarea metodei rachetare permite combaterea fenomenului antigrindină” a menționat ministrul Ion Perju.

Ministrul a adăugat că sistemul antigrindină necesită investiții pentru a fi extins și pentru a majora suprafața de terenuri protejate.

„În anul curent, pentru extinderea sistemului, este necesar a suplini alocația bugetară cu 3 de milioane de lei, bani necesari pentru amplasarea a altor 18 puncte rachetare, datorită cărora vom reuși extinderea suprafețelor agricole protejate cu încă 250 mii ha, în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hîncești și Șoldănești”, a subliniat ministrul Perju.

În context, Ion Garaba, directorul Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice din Republica Moldova, a vorbit în discuția cu ministrul despre provocările cu care se confruntă instituția, menționând necesitatea majorării efectivului de personal: „Pentru asigurarea funcționalității eficiente a punctelor de lansare antigrindină este necesar majorarea unităților de personal, pentru unitățile speciale din teritoriu”.

loading...

Comments are closed.