Alte știri

Un medic cardiolog bate alarma: „Numărul maxim de internări a bolnavilor gravi cu COVID-19 va fi la mijlocul lunii aprilie – începutul lunii mai”

Pinterest LinkedIn Tumblr

În opinia lui Tihon Moraru, doctor cardiolog, conferenţiar universitar la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, specialist în terapie intensivă și farmacolog clinician, numărul maxim de internări a bolnavilor gravi cu COVID-19 va fi la mijlocul lunii aprilie – începutul lunii mai.

Acesta a făcut un apel către cetățenii Republicii Moldova, medici, dar și autorități, publicat de portalul moldova.org.

Specialistul în terapie intensivă a menționat că pentru a putea tratata măcar 50-100 bolnavi în stare gravă din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 este nevoie de cel puțin 30-40 de aparate performante pentru respirație mecanică, produse de cele mai renumite firme din SUA, Germania, Japonia și alte țări dezvoltate.

„Am teamă că am întârziat cu 3-4 săptămâni, va fi foarte greu ca echipamentele să fie aduse în țară. Acest lucru poate fi realizat doar de conducerea țării noastre și cât mai rapid, implicând Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, ambasadele sus-numitelor țări, acreditate pe teritoriul Republicii Moldova și ambasadele Republicii Moldova din aceste țări”, a menționat doctorul.

De asemenea, acesta a estimat când va avea loc punctul culminant al pandemiei în Republica Moldova.

„Consider că numărul maxim de internări a bolnavilor gravi va fi la mijlocul lunii aprilie – începutul lunii mai, iată de ce acest utilaj de o necesitate vitală trebuie să fie adus în țară cât mai urgent. Aceste aparate sunt importante și în tratamentul altor grupe de bolnavi (șoc cardiogen, șoc traumatic, șoc hemoragic, șoc exotoxic și alte tipuri de șoc, pneumonii provocate de toate tipurile de microorganisme ș.a). Ele sunt foarte necesare pentru secțiile reanimare din țară, mai cu seamă cele din spitalele raionale ale țării, unde aceste aparate sunt învechite”, a mai spus acesta.

Amintim că, în prezent, în Republica Moldova sunt 109 pacienți infectați cu COVID-19. De asemenea, a fost înregistrat un deces.

Anterior, președintele Igor Dodon a dat asigurări că spitalele din țară sunt dotate cu toate echipamentele și medicamentele necesare, pentru a face față unui scenariu în care numărul de cazuri confirmate ar crește brusc.

„Suntem gata pentru majorarea numărului de cazuri de infectare și trebuie să fim realiști: numărul celor infectați în Republica Moldova va crește. Până la cât? Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că pentru Republica Moldova ar putea fi până la 400-500 de cazuri. Noi ne-am pregătit pentru 1500-2000 de cazuri. 2 mii de cazuri, momentan, de suspecți în stare gravă”, a declarat șeful statului pe 20 martie.

Amintim că, în prezent, în Republica Moldova sunt 109 de persoane diagnosticate cu COVID-19. De asemenea, a fost constatat decesul unei femei de 61 de ani, care revenise recent din Italia.

În context, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie, a fost sistat în totalitate traficul aerian.

Citește și: Un preot a fost amendat cu 25000 lei

loading...

Comments are closed.