Actual

Un medic din Chișinău a fost condamnat la 3 ani de închisoare

Medicul a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip deschis, cu privarea de dreptul de a exercita activitatea de medic, pe un termen de 4 ani.
Pinterest LinkedIn Tumblr

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 03 decembrie 2021, un medic din cadrul unei instituții medicale din capitală a fost condamnat pentru încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, soldate cu decesul pacientului (infracțiune prevăzută de art.213 lit.b) din Codul penal).

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Potrivit actului de învinuire, s-a constatat că, la 11 martie 2018, medicul vizat, fiind angajat în cadrul unei instituții medico-sanitare publice din mun. Chișinău, aflându-se de gardă, a neglijat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale în caz de urgențe medico-chirurgicale cu pericol vital, manifestate prin evaluarea eronată a stării reale a sănătății bolnavului, neasigurând supravegherea în dinamică a bolnavului, în rezultat stabilindu-se un diagnostic clinic incomplet, după care a luat decizia de a transporta pacientul în cadrul unei alte instituții medicale din capitală, deși la acel moment se impunea spitalizarea pacientului de urgență cu consultația specialiștilor (neurolog, neurochirurg, toxicolog cardiolog) pentru stabilirea diagnosticului clinic corect (infarct cardiac) și a tacticii de tratament adecvat.

Astfel, procurorii au demonstrat în cadrul ședinței de judecată, legătura directă de cauzalitate dintre încălcarea regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale de către medicul de gardă și survenirea decesului pacientului.

Prin urmare, medicul a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip deschis, cu privarea de dreptul de a exercita activitatea de medic, pe un termen de 4 ani.
Subsecvent, instanța de judecată a dispus încasarea din contul condamnatului în beneficiul succesorilor victimei, a sumei de 150 000 lei cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin infracțiune.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

loading...

Comments are closed.