Alte știri

Un miliardar rus vrea să cumpere statuia lui Theodore Roosevelt și a colonistului Alexander Baranov pe care protestatarii americani doresc să le dărâme

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un miliardar rus s-a oferit să cumpere două statui controversate pe care protestatarii americani doresc să le dărâme din cauza legăturilor lor cu rasismul și colonialismul, reatează CNN.

Omul de afaceri Andrei Filatov, proprietarul Fundației Art Russe, care colectează și păstrează opere de artă din epoca sovietică, a declarat că este dispus să achiziționeze statui ale lui Theodore Roosevelt și ale colonistului Alexander Baranov, aflate la New York și în Alaska, deoarece aceștia și-au lăsat o „amprentă pozitivă” asupra Rusiei.

Cele două statui se numără printre sute de monumente din SUA care au devenit controversate și a căror mutare a fost cerută după ce protestele „Black Lives Matter” au stârnit discuții la nivel național despre memorializarea diferitelor figuri istorice. Fundația lui Filatov speră să aducă statuile la Sankt Petersburg pentru a păstra „moștenirea culturală și istorică”.

„Avem un profund respect și apreciere pentru persoanele care au contribuit la dezvoltarea Rusiei și au fost asociate cu istoria țării noastre”, a spus un purtător de cuvânt al Fundației Art Russe.

„Atât cel de-al 26-lea președinte al Statelor Unite, Theodore Roosevelt, cât și guvernatorul așezărilor ruse din America de Nord, Alexander Baranov, au fost oameni de stat care și-au lăsat amprenta pozitivă în istoria Rusiei. Prin urmare, vedem nevoia de a le păstra amintirea pentru generațiile viitoare”, a adăugat el.

Statuia lui Roosevelt din fața Muzeului American de Istorie Naturală din New York a fost vandalizată, iar protestatarii cer înlăturarea ei deoarece un nativ american și un afro-american stau la picioarele președintelui american.

Primarului din New York, Bill de Blasio, a confirmat în iunie că statuia va fi dărâmată, deoarece cele două figuri au fost înfățișate ca fiind „subjugate și inferioare rasial”.

Filatov, născut în Ucraina, a făcut averea în industria transporturilor și a porturilor, potrivit Forbes, care anul trecut a estimat averea sa netă la 1,1 miliarde de dolari. El a fondat firma de investiții Tuloma în 2013 și este proprietarul operatorului feroviar privat Globaltrans.

În vârstă de 48 de ani, Filatov este un cunoscut jucător de șah și președintele Federației de șah din Rusia.

În 2012, Filatov a fondat Fundația Art Russe pentru a colecta obiecte de artă, în primul rând din epoca sovietică, pe care le împrumută muzeelor și galeriilor.

Citește și: Preşedintele polonez propune interzicerea adopţiilor pentru cuplurile gay

loading...

Comments are closed.