Un nou contingent al Armatei Naționale pleacă în misiunea KFOR din Kosovo

Cel de-al 16-lea contingent al Armatei Naţionale pleacă în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo.

Cu acest prilej, astăzi, în Tabăra Militară 142 a avut loc o ceremonie oficială, la care a participat conducerea Ministerului Apărării și Marelui Stat Major, diplomați, dar și militari și rudele acestora.

În cadrul evenimentului, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a menționat că cele 15 contingente pe care Armata Națională le-a detașat în Kosovo până în prezent au îndeplinit cu multă dedicație și profesionalism misiunile pe care le-au avut în cadrul operațiunii, exprimându-și încrederea că efectivul care face parte din KFOR-16 va fi la fel de responsabil și vigilent la îndeplinirea sarcinilor.

„Domnilor militari, vă solicit să vă îndepliniţi misiunea onorabil și să demonstrați în continuare că Republica Moldova și Armata Națională sunt parteneri de încredere în eforturile internaționale de menținere a păcii. În același timp, vă îndemn să aveți grijă de viața și sănătatea dumneavoastră, astfel încât, peste 6 luni, să reveniți cu bine acasă și să împărtășiți cu colegii experiența pe care o veți obține în Kosovo”, a spus Anatolie Nosatîi.

Prezent la ceremonie, ambasadorul Italiei la Chişinău, Lorenzo Tomassoni, a apreciat prestația militarilor moldoveni din contingentele anterioare în KFOR și le-a urat succes pacificatorilor care urmează să fie detașați.

”Sunt sigur că veți putea profita de această oportunitate extraordinară pentru a vă demonstra abilitățile profesionale, dar și valoarea. Vi se va cere să fiți fermi, hotărâți, echilibrați și înțelegători. Veți avea pe umerii voștri puternici de soldați responsabilitatea zilnică de a contribui la asigurarea protecției populației civile”, a declarat Lorenzo Tomassoni.

Adjunctul şefului misiunii SUA în ţara noastră, Laura Hruby a afirmat că participarea Republicii Moldova în operațiunea din Kosovo, condusă de NATO, este o dovadă a angajamentului continuu al țării noastre la pacea și securitatea internațională. ”Participarea celui de-al 16-lea contingent este o dovadă că Armata Națională este o forță capabilă, pe care pot conta alte națiuni, contribuind la pacea multinațională”, a notat Laura Hruby.

La rândul său, reprezentanta Oficiului de legătură NATO în Moldova, Marina Simion-Stănescu, a declarat că țara noastră  este un contribuitor valoros la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo încă din anul 2014. ”Aceasta este o contribuție consistentă și valoroasă a Republicii Moldova la securitatea, dar și stabilitatea internațională. Este, totodată, o oportunitate pentru Armata Națională de a-și consolida capacitățile de apărare și de a-și crește interoperabilitatea cu alte națiuni”, a afirmat Marina Simion-Stănescu.

Cel de-al șaisprezecelea contingent al Armatei Naţionale este format din 40 de militari profesionişti.

Aceștia vor face parte din Comandamentul Regional Vest (Regional Command-West) şi vor fi dislocaţi în baza militară Camp Villaggio Italia din localitatea Pech, Kosovo. Mandatul contingentului KFOR-16 în Kosovo va dura şase luni.

Operațiunea de menținere a păcii KFOR este condusă de Alianța Nord-Atlantică, în conformitate cu Rezoluția 1244 a ONU.

Total
0
Shares
Total
0
Share