Un nou satelit este capabil să treacă de orice barieră și să se uite direct în locuința ta tocmai din spațiu

În urmă cu doar câteva luni, o companie numită Capella Space a lansat un satelit capabil să surprindă imagini clare cu orice loc din lume și cu o rezoluție incredibilă, chiar și prin zidurile groase ale unor clădiri.

Spre deosebire de majoritatea sateliților de supraveghere și observarea care orbitează Terra, satelitul Capella 2 poate produce imagini fie că este noapte sau zi, ploios sau senin.

„În permanență, se pare că jumătate din lume este învăluită în noapte, iar cealaltă jumătate este acoperită de nori. Atunci când combini aceste două informații, reiese faptul că 75% din teritoriul planetei este, la oricare moment, acoperit de nori, în beznă sau amândouă”, a explicat Payam Banazadeh, CEO al companiei și fost inginer al laboratorului Jet Propulsion de la NASA.

Recent, Capella a lansat o platformă care permite clienților guvernamentali sau privați să ceară imagini cu orice loc din lume, o capabilitate care va deveni mai puternică după lansarea altor șase sateliți anul viitor. Deși această idee ar putea părea sinistră pentru unii, Banazadeh a spus că astfel compania acoperă mai multe lipsuri în modul în care oamenii de știință și agențiile guvernamentale monitorizează momentan planeta.

„Există multe lipsuri momentan pentru că majoritatea senzorilor folosiți sunt senzori optici. Dacă cerul este înnorat, vom vedea norii, fără să știm ce se întâmplă sub aceștia. Dacă lumina nu este foarte puternică, va fi foarte greu să obținem o imagini folositoare”, a adăugat Banazadeh.

Prin comparație, Capella poate vedea prin acel strat de nori și poate face asta la fel de bine fie că este noapte sau zi. Această capabilitatea se datorează faptului în loc de imagistică optică, satelitul folosește radar cu apertură sintetică (SAR).

Capella nu a inventat SAR, însă Banazadeh a precizat că este prima companie americană care oferă tehnologia și prima din lume care oferă o platformă mai accesibilă pentru clienți, potrivit Futurism.

SAR funcționează asemănător cu modul în care delfinii și liliecii folosesc ecolocația. Satelitul declanșează un semnal radio puternic de 9,65 GHz asupra țintei sale, iar apoi colectează și interpretează semnalul pe măsură ce acesta ajunge din nou în orbită. De asemenea, având în vedere că satelitul emite propriul semnal, față de alții care doar captează lumina, uneori acel semnal poate penetra zidurile clădirilor, uitându-se în interior precum vederea cu raze X a lui Superman.

O altă inovație o reprezintă rezoluția sateliților Capella. Fiecare pixel din imaginile sateliților reprezintă un pătrat de 50 X 50 centimetri, în timp ce alți sateliți SAR disponibili pe piață pot ajunge doar până la 5 metri. Acest aspect contează foarte mult atunci când vorbim de imagini surprinse din spațiu.

Interesant este că această rezoluție maximă este singura limită prevăzută prin lege asupra serviciilor precum Capella. Atât timp cât compania nu își îmbunătățește rezoluția, Banazadeh subliniază că sateliții săi pot surprinde imagini cu orice loc din lume cerut de clienți, chiar și în interiorul unor locuințe.

Descopera.ro

Total
0
Shares
 
Total
0
Share