Un nou val de praf saharian va afecta România. Care este pericolul pentru sănătate

 

Presa din România scrie că un nou val de praf saharian va putea fi resimțit începând de astăzi în țară. Administrația Națională de Meteorologie informează că o masă de aer cu particule de praf saharian va afecta România în prima parte a zilei de miercuri. În după-amiaza zilei de miercuri, această masă de aer se va deplasa spre nord-est și va părăsi teritoriul țării, scrie Spynews.ro

„În perioada 23 aprilie ora 9.00 – 24 aprilie ora 13.00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, transmite ANM.

Acest praf saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa. Pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.

Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.

Cum poate afecta sănătatea praful saharian

Inhalarea acestor particule de praf saharian poate provoca iritații ale căilor respiratorii, simptome precum tuse, strănut, dificultăți de respirație și poate agrava afecțiunile respiratorii existente. De asemenea, praful saharian poate afecta calitatea aerului, reducând vizibilitatea și având impact asupra calității vieții în general. În plus, particulele de praf saharian pot transporta și microorganisme, poluanți și substanțe chimice, care pot avea, de asemenea, efecte adverse asupra sănătății umane și a mediului din România.

Deși nu este întotdeauna periculos, expunerea la niveluri ridicate de praf saharian și inhalarea să poate fi dăunătoare. Astfel, specialiștii din România recomandă să se evite expunerea la aer liber pe durata acestor episoade și să se ia măsuri de protecție, cum ar fi purtarea de măști de protecție și evitarea activităților fizice intense în aer liber.

“Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf saharian și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cei cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor. De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficiență respiratorie ușoară. Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare”, spune medicul Ionela Iovan, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Total
0
Shares
Total
0
Share