Alte știri

Un opozant al lui Vladimir Putin, dat jos din avion și arestat pe aeroportul din Sankt Petersburg

Pinterest LinkedIn Tumblr

Andrei Pivovarov, un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski, a fost arestat după ce a fost dat jos dintr-un avion care tocmai se pregătea să decoleze spre Varșovia, pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg. El a fost dus direct la Comitetul de Anchetă, au anunțat pe Twitter colaboratorii săi.

Andrei Pivovarov a fost arestat pe motiv că ar fi încălcat în repetate rânduri legislația referitoare la „organizațiile indezirabile”, ceea ce i-ar putea aduce o pedeapsă cu 6 ani de închisoare.

El a fost director al organizaţiei pro-democrație Open Russia (Rusia Deschisă), ONG-ul fondat de fostul critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, aflat în prezent în exil după ce a făcut opt ani de închisoare în Rusia.

În 2017, autorităţile ruse au declarat indezirabilă această organizaţie, care are sediul la Londra, interzicându-i practic să desfăşoare activităţi. Colaboratorii organizaţiei din Rusia şi-au continuat însă activismul sub acelaşi nume, dar ca persoană juridică separată, încercând astfel să se protejeze de urmăriri penale.

Săptămâna trecută, Rusia Deschisă anunțase că a decis să pună capăt operaţiunilor din Rusia pentru a-şi proteja membrii de riscul de a ajunge la închisoare.

Andei Pivovarov ar figura pe o listă cu persoane căutate. Acesta este motivul arestării, a declarat Tatiana Usmanova, fostă coordonatoare Open Russia, citată de Radio Europa Liberă.

Legea referitoare la „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, a permis Kremlinului să pună presiune și să închidă multe ONG-uri care primeau finanțare din străinătate, în special din Europa și Statele Unite.

Autoritățile ruse și-au intensificat acțiunile represive asupra opoziției pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din septembrie, în condițiile în care partidul Kremlinului, Rusia Unită, este în scădere de popularitate.

loading...

Comments are closed.