Alte știri

Un palat vechi de 3400 de ani a fost găsit din cauza secetei. Clădirea are peste 2000 metri pătrați

Pinterest LinkedIn Tumblr

Arheologii germani şi kurzi au descoperit un palat vechi de 3.400 de ani în bazinul unui rezervor din Kurdistanul irakian datorită unei lungi secete, a anunţat Universitatea din Tübingen, Germania, relatează dpa.

Clădirea, care se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi, a făcut parte din Regatul Mitanni, un stat străvechi al hurienilor în nordul Siriei şi sud-estul Anatoliei, potrivit universităţii germane.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

După ce au făcut descoperirea, arheologii au avut doar trei săptămâni la dispoziţie pentru a examina clădirea înainte ca nivelul apei din rezervor să crească din nou.

„Am săpat cât de repede am putut„, a declarat Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen. Pe măsură ce nivelul apei a crescut, clădirea a dispărut din nou complet.

Pereţii, făcuţi din cărămidă de lut, măsoară până la doi metri înălţime şi arheologii au găsit înăuntru picturi murale în culori strălucitoare de roşu şi albastru.

A fost o „senzaţie arheologică”, a spus Puljiz, explicând că astfel de picturi sunt găsite foarte rar.

În interiorul clădirii au fost găsite şi zece texte cu scriere cuneiformă. Unul dintre ele arăta că palatul a fost la un moment dat parte a vechiului oraş Zachiku, a spus Puljiz.

Site-ul aparţine regiunii autonome kurde din nordul Irakului.

Potrivit universităţii, arheologul kurd Hassan Ahmed Kasim consideră că aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri din regiune din ultimele decenii.

Sursa: Agerpres

loading...

Comments are closed.