Un proiect de anvergură: Trei raioane din Moldova își anunță sprijinul total pentru Autostrada Unirii!

Trei raioane din R. Moldova își anunță sprijinul total pentru Autostrada Unirii, romania, centenar 2018, guvernul filip, infrastructura chiril gaburici, pdm plahotniuc, economie malurile prutului 

Administrațiile raioanelor Ungheni, Călărași și Strășeni și mai multe organizații obștești au semnat joi, 20 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, un memorandum prin care se angajează să își aducă contribuția la realizarea proiectului autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Ungheni, denumită Autostrada Unirii, scrie Deschide.md. 

Părțile semnatare vor contribui cu suport și expertiză la elaborarea studiului de fezabilitate a autostrăzii și vor depune dosare pentru a câștiga proiecte de finanțare în acest sens. Totodată, vor promova activități de mediatizare și sensibilizare a opiniei publice privind necesitatea construcției autostrăzii pentru interconectarea Republicii Moldova la rețeaua de transport european.
 
Directorul Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru, a spus că un asemenea memorandum a fost semnat și de către șapte primării din România, iar exemplul a fost preluat pentru impulsionarea eforturilor depuse. Potrivit lui Iurie Calestru, Republica Moldova are conexiune rutieră externă, însă infrastructura nu este adaptată la rețeaua internațională de transport.
 
Președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului, Gabriel Mărgineanu, a declarat că autostrada este o necesitate nu doar în contextul dezvoltării infrastructurii de transport, dar și pentru o dezvoltare regională potrivită a țării. „Ca să avem un rezultat frumos este nevoie de activism, de mult efort, de voluntariat din inițiativă proprie”, a spus Gabriel Mărgineanu.
 Autostrada Unirii , romania moldova, pavel filip, viorica dancila
Vicepreședintele raionului Ungheni, Alexandru Brînză, a menționat că semnarea memorandumului este și un apel către finanțatorii externi. „O autostradă are un impact mare pentru o țară. Este atractivă pentru investitori, pentru turiști. Avem numai și numai de câștigat”, a spus Alexandru Brînză. „Odată cu construcția acestei autostrăzi vom avea și noi, cei din Republica Moldova, acces în Europa mai rapid, acces la bunuri, dar vom putea prezenta și bunurile noastre în Europa”, a spus Nicolae Rozembac, vicepreședintele raionului Călărași. „Dacă calea de acces este bună, atunci investitorul investește. Dacă nu are drum, nu are infrastructură, atunci nu investește”, a adăugat Nicolae Budu, vicepreședintele raionului Strășeni.
 
„Venim cu experiența noastră de zece ani de zile în atragerea investițiilor în Republica Moldova. Activăm în domeniul eficienței energetice, a surselor alternative de energie și cred că la dezvoltarea infrastructurii va fi foarte benefică expertiza experților noștri”, a spus Vladimir Ursu, director executiv al Asociației obștești Renașterea Rurală.
 
Președintele asociației obștești Media Meridian Grup, Veaceslav Tutunaru, deținătoarea postului de radio EcoFM, a menționat că accentul va fi pus pe conștientizare, ca măsurile întreprinse în realizarea proiectului să nu afecteze biodiversitatea.
 
Memorandum a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani. ONG-urile semnatare sunt: Asociația Patronală a Industriei Turismului, Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, Media Grup Meridian, Societatea Ecologică Biotica, EcoContact, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor și Renașterea Rurală.
Total
0
Shares
Total
0
Share