Social

Un proiect ecologic de evacuare a deșeurilor va fi realizat în raionul Teleneşti cu susţinerea Ambasadei Franţei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Patru comune din raionul Teleneşti vor pune în aplicare un proiect pentru îmbunătăţirea gestionării deşeurilor menajere, susţinut de Ambasada Franţei în R. Moldova. Soluţiile au fost prezentate astăzi într-o conferinţă de presă, cu participarea primarilor localităţilor beneficiare, transmite MOLDPRES.

Proiectul moldo-francez urmează să fie implementat în comunele Verejeni, Ratuş, Băneşti şi Chiţcanii Vechi. Autorităţile din aceste sate şi-au propus să îmbunătăţească managementul deşeurilor, să lichideze gunoiştile stihinice, producând compost şi îngrăşăminte.

Este un proiect inedit. Am mai realizat programe comune moldo-franceze, însă acesta este primul cu participarea autorităţilor locale.  Mai multe studii arată că situaţia ecologică în R. Moldova este gravă, însă există o mulţime de posibilităţi care nu cer cheltuieli considerabile şi care merită să fie valorificate. Partenerii francezi sunt dispuşi să ofere tot concursul în acest sens”, a menţionat Martine Zejgman, reprezentantul Ambasadei Franţei la Chişinău.

Localităţile din Teleneşti vor fi susţinute de întreprinderea franceză “Savoie Dechets”. Aceasta este o organizaţie publică de tratare a deşeurilor, specializată în sortarea şi valorificarea deşeurilor menajere şi asimilate. “Vom organiza instruiri şi schimb de experienţă pentru specialiştii din localităţile partenere, ca să se poată documenta cu practici eficiente în acest domeniu şi să le implementeze cu succes acasă. Diferite soluţii tehnico-economice vor fi studiate de experţii întreprinderii pentru a o găsi pe cea mai potrivită”, a precizat Pierre Tournier, directorul “Savoie Dechets”.

Pentru acest proiect de cooperare descentralizată, pentru anul 2018 întreprinderea franceză a acordat un buget de 30 de mii de euro, care urmează să fie actualizat în anul viitor.

Bogăţia unui stat este în primul rând sănătatea cetăţenilor. Aşteptăm multe realizări de la acest proiect, care vor îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor, precum şi condiţiile ecologice. O localitate salubră înseamnă în primul rând o localitate sănătoasă şi puternică”, a afirmat Ştefan Bârcă, primarul de Verejeni.

Proiectul din raionul Teleneşti se preconizează să fie finalizat în 2019, odată cu punerea în aplicare a unei platforme de tri-compostare a biodeşeurilor conţinute în deşeurile menajere. Potrivit partenerilor francezi, dacă acest proiect va fi unul de succes, el va putea fi extins şi în alte localităţi ale R. Moldova.

loading...

Comments are closed.