Un străin ar putea primi o pedeapsă mai blândă pentru contrabandă cu hrivne ucrainene

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui cetățean străin, în comiterea infracțiunilor prevăzute de art.30 raportat la art.248 alin.(7) lit.c) și art.27 raportat la 248 alin.(7) lit.c) din Codul penal, scrie în comunicatul PA.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită în luna martie 2023, de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție.

Temei la pornirea urmăririi penale au fost materialele administrate de către ofițerii de investigații din cadrul acestei instituții.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație efectuate în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate, s-a constatat că, inculpatul, într-o perioadă de timp nedeterminată, dar nu mai târziu de 22 ianuarie 2023, aflându-se în afara teritoriului Republicii Moldova, urmărind scopul obținerii unor beneficii financiare pe teritoriul Ucrainei, urmare a convertirii hrivnelor la un preț mai avantajos decât cel de procurare de pe teritoriul Republicii Turcia, a decis introducerea acestor mijloace financiare pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara scoatere prin contrabandă.

În acest scop, în perioada în perioada 22 ianuarie 2023-04 martie 2023, respectivul a introdus în Republica Moldova din Republica Turcia, mijloace financiare în sumă de 84 386 000,00 UAH, care ulterior au fost scoase prin contrabandă și introduse pe teritoriul Ucrainei. Totodată, la 06 mai 2023, în circumstanțe identice, acesta urma să scoată prin contrabandă hrivne ucrainești în proporții deosebit de mari, dar din motive independente de voința sa, fapta infracțională nu a fot realizată, fiind reținut de către angajații CNA.

Mijloacelor băneşti în valoare de 16 595 000,00 hrivne, depistate şi ridicate în cadrul percheziţiei, cu suportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, au fost puse sub sechestru în vederea confiscării speciale.

Cauza a fost expediată instanței pentru soluţionare potrivit cerinţelor prevăzute de art.508 – 509 din Codul de procedură penală, în procedura acordului de recunoaștere a vinovăției, or persoana a recunoscut integral vina în comiterea faptelor incriminate.

În cazul acceptării de către instanță a acordului de recunoaștere a vinei, inculpatului i se va stabili pedeapsă conform prevederilor art.80 alin.(1) din Codul penal (limitele pedepsei se reduc cu o treime), iar mijloacele bănești în sumă de 16 595 000, 00 UAH, în conformitate cu prevederile art.106 din Codul penal și art.162 alin.(1) pct.4) din Codul de procedură penală, urmează a fi confiscate în beneficiul statului.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share