Externe

Un tribunal a condamnat statul francez pentru că nu și-a respectat angajamentele privind schimbările climatice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un tribunal din Paris a condamnat statul francez pentru că nu a avut abordare potrivită în ceea ce privește criza climatică și că nu și-a respectat promisiunile de a combate emisiile de gaze cu efect de seră, relatează The Guardian.

În decizia considerată istorică, instanța a găsit statul vinovat de „nerespectarea angajamentelor” care vizează combaterea încălzirii globale.

Botezat „afacerea secolului”, cazul a fost adus în instanță de patru grupuri ecologiste franceze, pe baza unei petiții semnate de 2,3 milioane de persoane.fur

Aceasta este o victorie istorică pentru justiția climatică. Decizia nu numai că ia în considerare ceea ce spun oamenii de știință și ceea ce doresc oamenii de la politicile publice franceze, ci ar trebui să inspire oamenii din întreaga lume să-și responsabilizeze guvernele pentru schimbările climatice”, a spus Jean-François Julliard, executiv director al Greenpeace France, unul dintre reclamanți.

Cecilia Rinaudo, directorul asociației Notre Affaire à Tous (Ne privește pe toți)un alt reclamant a declarat că este o „victorie imensă” pentru activiștii pentru climă din întreaga lume.

Este o victorie pentru toți oamenii care se confruntă deja cu impactul devastator al crizei climatice pe care liderii noștri nu reușesc să o rezolve. A sosit timpul pentru justiție, a spus Rinaudo.

Instanța a decis că despăgubirile pentru „daune ecologice” sunt admisibile și a declarat că statul „ar trebui să fie tras la răspundere pentru o parte din aceste daune dacă nu și-a respectat angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Tribunalul a decis de asemenea că reclamanții au dreptul să solicite despăgubiri în natură pentru „daunele ecologice cauzate de nerespectarea de către Franța a obiectivelor stabilite de aceasta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de serăStatul francez are la dispoziție 2 luni pentru a formula un răspuns.

Guvernul francez s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale țării cu 40% până în 2030 și să atingă neutralitate din punct de vedere al emisiilor până în 2050.

ONG-urile spun că statul își depășește cotele de dioxid de carbon și nu se mișcă suficient de repede pentru a renova clădirile astfel încât să devină eficiente din punct de vedere energetic sau pentru a dezvolta energie regenerabilă. Activiștii de mediu susțin că acest lucru are un impact serios asupra calității vieții și sănătății oamenilor din Franța.

loading...

Comments are closed.