Externe

Un tribunal a ordonat suspendarea misiunii controversate a Statelor Unite în Columbia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un tribunal din Columbia a ordonat suspendarea unei vizite de patru luni a soldaţilor americani până când ea va putea fi autorizată de Senatul columbian, a informat joi cotidianul El Tiempo, citat vineri de dpa.

Patruzeci şi opt de soldaţi dintr-o unitate de elită a armatei americane au sosit în Columbia la începutul săptămânii, pe fondul unor controverse crescânde în legătură cu rolul lor.

Ministrul apărării Carlos Holmes Trujillo a explicat luni că în total vor fi 52 de soldaţi din Statele Unite şi că ei vor consilia şi instrui armata columbiană în lupta împotriva traficului de droguri, fără a participa la operaţiuni militare.

Cu toate acestea, măsura a stârnit o furtună politică. Trujillo a fost chemat să apară în faţa Senatului pentru a explica de ce nu a consultat Congresul.

Curtea i-a cerut preşedintelui Ivan Duque să trimită de asemenea Senatului „toate informaţiile şi contextul legate de intrarea, sosirea şi permanenţa Brigăzii de Asistenţă a Forţelor de Securitate a Armatei Statelor Unite”, potrivit cotidianului.

Guvernul a declarat că prezenţa trupelor este o parte normală a cooperării militare a Columbiei cu Statele Unite.

Dar criticii afirmă că Washingtonul ar putea folosi în cele din urmă teritoriul columbian pentru a lansa atacuri împotriva Venezuelei.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump îl acuză pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro de trafic de cocaină şi a trimis nave de război în Caraibe în „operaţiuni de combatere a narcoticelor” la începutul acestui an.

Sursa: Agerpres.ro

Citește și: Poliţia columbiană a confiscat 5 tone de cocaină, cea mai mare captură de droguri de la începutul pandemiei de COVID-19

loading...

Comments are closed.