Un voluntar vaccinat anti-COVID s-a infectat cu coronavirus. Ce spun medicii

În timp ce toată lumea aşteaptă cu disperare serul salvator, veştile sunt amestecate.

Joan Pons, un spaniol care lucrează de 20 ani în Marea Britanie ca asistent medical, a fost imunizat pe data de 5 iunie cu vaccinul anti-COVID produs de cercetătorii Universităţii Oxford.

La 4 luni de la injectare, a fost diagnosticat cu SARS COV-2. Anunţul l-a făcut chiar el pe Twitter.

Joan Pons:Ieri am fost depistat pozitiv. M-am trezit cu nasul înfundat şi o uşoară durere de cap. Am sunat la Universitatea Oxford şi mi-au zis să îmi iau o probă PCR, un exudat nazal şi să rămân în casă.″

Pentru că testul PCR a ieşit pozitiv, bărbatul a fost chemat la spital unde i s-au făcut mai multe investigaţii. Analizele vor arăta nivelul de anticorpi și eficiența vaccinului.

Joan Pons: „Acum trebuie să vedem dacă vaccinul începe să acţioneze şi poate omorî virusul înainte să ajungă în sânge. Aceasta este diferenţa între a fi vaccinat şi a nu fi″.

Vaccinul poate proteja în moduri diferite

Alex Cochino, medic primar imunolog INSMC: „Există mai multe feluri de protecţie asigurate de vaccinuri. Unele opresc intrarea microbului în organism, altele duc la producţia de anticorpi, care blochează anumite proteine ale microbului, importante pentru producerea bolii. Deci uneori microbul poate să intre dar nu poate să producă boala respectivă”.

Vaccinul dezvoltat de Astra Zeneca în colaborare cu Universitatea Oxford a intrat în primul studiu clinic cu voluntari, adică în a 3-a faza de testare, în luna aprilie, cu peste 1100 de persoane. La începutul lunii septembrie, testele de fază finală au fost oprite în urma unei “boli, apărute în mod inexplicabil”, la unul dintre participanţii la studiu. Însă. câteva zile mai târziu au fost reluate.

Prof. dr. Alexandru Rafila, membru al comitetului executiv al OMS: „Pentru dezvoltarea acestui vaccin, guvernul britanic a învestit 90 de milioane de lire sterline. La nivel mondial se lucrează la peste 160 de seruri împotriva coronavirusului, dintre care 23 sunt în fază avansată de testare”.

Astra Zeneca a fost primul dintre cei şase producători cu care Uniunea Europeană a încheiat acorduri pentru seruri anti-COVID, ce urmează să fie distribuite ţărilor membre. Ţara noastră a cerut de la Uniunea Europeană doze de vaccin, pentru 10 milioane de persoane, iar serul dezvoltat de AstraZeneca este considerat lider în cursa mondială de cercetare în domeniu.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share