Ungaria nu a aprobat alocarea unei noi tranșe de asistență militară pentru Ucraina din Fondul European pentru Pace (EPF), scrie Newsmaker.md
„Ungaria nu este de acord ca Uniunea Europeană, alături de alte instrumente existente, să folosească Fondul european pentru pace exclusiv pentru a sprijini Ucraina, deoarece acest lucru nu permite alocarea de fonduri suficiente pentru a promova interesele UE în alte domenii”, a declarat serviciul de presă al guvernului ungar.
Guvernul ungar a remarcat că a blocat alocarea celei de-a opta tranșe de ajutor din Fondul European de Pace pentru a manifesta problemele ridicate. Reprezentanții Ungariei au menționat că resursele fondului ar putea fi utilizate în Balcani și Africa de Nord.
Pe 16 mai, agenția italiană de presă ANSA, a anunțat că Ungaria a blocat în mod neașteptat alocarea celei de-a opta tranșe de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro. Ajutorul urma să fie alocat lunea următoare.
Budapesta, după cum a relatat agenția, a cerut garanții că banii din FPE nu vor fi cheltuiți exclusiv pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina.
Fondul european pentru pace a fost înființat în 2021 și este finanțat din contribuțiile țărilor UE.
Ucraina a primit aproximativ 3,6 miliarde de euro de la UE în cadrul fondului. Pe lângă Ucraina, Fondul European de Pace a finanțat asistență pentru apărare pentru o serie de țări, inclusiv Georgia, Moldova, Mali, Somalia și Liban.
Ungaria, care este membră a Uniunii Europene și a NATO, a refuzat să ofere orice asistență militară Ucrainei după invazia rusăși s-a opus, de asemenea, impunerii unui număr de sancțiuni. În 2022, Ungaria a blocat un program de asistență de 18 miliarde de euro pentru Ucraina. În plus, în martie, Ungaria a blocat o declarație comună a UE privind un mandat internațional de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin.