Ungaria va iniția prelungirea interdicției la importul de cereale ucrainene

Ungaria va iniția prelungirea de către Uniunea Europeană a interdicției la importul de cereale ucrainene, care expiră pe 15 septembrie, a anunțat joi, la Budapesta, ministrul coordonator al Administrației premierului Ungariei, scrie Rador.ro

În cadrul unui briefing al Guvernului, Gergely Gulyás, a precizat că „în cazul în care se va primi un răspuns negativ, Ungaria va introduce aceleași măsuri la nivel național care au fost adoptate alături de Bulgaria, Polonia, România și Slovacia, înainte de interdicția adoptată de UE”.

Oficialul ungar și-a exprimat încrederea că se va reuși găsirea unei soluții la nivel european, deoarece „distrugerea exclusiv a agriculturii din țările vecine cu Ucraina nu reprezintă solidaritate europeană”.

Gergely Gulyás a amintit că după ce, din cauza războiului, a devenit imposibil transportul pe mare, Europa a creat culoare de solidaritate pentru importul de cereale. Rezultatul a fost că, în comparație cu cele 40-50 de mii de tone de cereale și plante oleaginoase importate înainte de război, această cantitate a fost de 2,5 milioane de tone în 2022 și de 250 de mii de tone lunar, în 2023.

Problema este că respectivele reglementări au obligat la solidaritate nu toate statele membre ale UE, ci numai cele vecine cu Ucraina. Acesta a fost motivul pentru care Ungaria a decis, împreună cu Bulgaria, Polonia, România și Slovacia, să își închidă granițele pentru importul cerealelor ucrainene.

După adoptarea acestei decizii, în cadrul negocierilor purtate cu Uniunea Europeană, executivul de la Bruxelles a recunoscut justețea respectivei măsuri și a făcut posibilă suspendarea importurilor de cereale din Ucraina, a mai precizat Gergely Gulyás.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share