Unii deținători de patentă au primit înapoi banii achitați pentru polițe

Peste 100 de deținători de patentă, care sunt concomitent pensionari sau persoane cu dizabilități și sunt, respectiv, asigurați medical de Guvern, au beneficiat în luna noiembrie de restituirea primei achitate în sumă fixă pentru anul 2023.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină /CNAM/, suma transferată în acest scop constituie circa 217 mii de lei.

Până în prezent, CNAM a recepționat mai mult de 400 de cereri de restituire a primei de asigurare.

Prima în sumă fixă este restituită dacă solicitantul nu are restanțe la plata primei de asigurării obligatorii de asistenţă medicală în sumă fixă și/sau a penalităților, nu desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, în cel al achizițiilor de produse din fitotehnie sau horticultură și nu este înregistrat în calitate de întreprinzător individual.

Cererile de restituire a primei trebuie expediate în adresa CNAM, cu anexarea datelor bancare ale solicitantului. Dacă cererea este depusă prin intermediul unui reprezentant, acesta trebuie să anexeze documentul care confirmă împuternicirea sa.

În luna martie 2023, Parlamentul a operat modificări în Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Potrivit noii redacții a legii, pensionarii și persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii care dețin concomitent patentă de întreprinzător nu sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Total
0
Shares
Total
0
Share