Unii microbi de pe Pământ ar putea supraviețui temporar pe suprafața planetei Marte

Unii microbi de pe Pământ ar putea supraviețui temporar pe suprafața planetei Marte, a constatat un studiu recent, realizat de cercetători de la agenția spațială americană NASA și de la Centrul Aerospațial German (DLR), informează Radio Chișinău

Cercetătorii au testat rezistența microorganismelor la condițiile marțiene prin lansarea lor în stratosfera Pământului, care prezintă cele mai apropiate condiții de cele existente pe “Planeta Roșie”.

Publicat în Frontiers in Microbiology, studiul deschide calea pentru înțelegerea atât a amenințării microbilor pentru misiunile spațiale, cât și a oportunităților pentru independența față de resursele de pe Pământ.

Am testat cu succes un nou mod de expunere a bacteriilor și fungilor la condiții asemănătoare cu cele de pe Marte, utilizând un balon științific pentru a ne transporta echipamentele experimentale până în stratosfera Pământului“, a declarat Marta Filipa Cortesao, din cadrul DLR din Koln, Germania, una dintre autorii cercetării.

Unii microbi, în special sporii de mucegai negru, au reușit să supraviețuiască acestei călătorii, chiar și după ce au fost expuși la radiații UV foarte ridicate“, a adăugat specialista, citată într-un comunicat.

Înțelegerea rezistenței microbilor la călătoriile spațiale este vitală pentru succesul misiunilor viitoare. În căutarea vieții extraterestre, trebuie să fim siguri că orice descoperim nu a călătorit alături de noi de pe Pământ, notează platforma menționată.

În condițiile unor “misiuni pe termen lung cu echipaj uman pe Marte, trebuie să cunoaștem cum ar supraviețui microorganismele asociate omului pe Planeta Roșie, unele dintre acestea putând reprezenta un risc medical pentru astronauți“, a precizat Katharina Siems, din cadrul DLR, una dintre autorii studiului.

“În plus, unii microbi ar putea fi valoroși pentru explorarea spațiului. Ei ne-ar putea ajuta să producem hrană și provizii independente de cele de pe Pământ, ceea ce va fi crucial la depărtare de casă“, a adăugat ea.

Numeroase caracteristici-cheie ale mediului de la suprafața marțiană nu pot fi găsite sau reproduse cu ușurință la suprafața planetei noastre, însă, deasupra stratului de ozon din stratosfera mijlocie a Pamântului, condițiile sunt remarcabil de similare.

Am lansat microbii în stratosferă în cadrul MARSBOx (experimentul Microbes in Atmosphere for Radiation, Survival and Biological Outcomes – microbi în atmosferă pentru radiații, supraviețuire și rezultate biologice n.red.), care a fost menținut la presiune marțiană și umplut cu atmosferă marțiană artificială pe tot parcursul misiunii“, a explicat Cortesao.

Cutia a transportat două straturi de probe, stratul inferior fiind protejat de radiații. Acest lucru ne-a permis să separăm efectele radiației de celelalte condiții de testate: desicare, atmosferă și fluctuație de temperatură în timpul zborului. Probele din stratul superior au fost expuse la o cantitate de peste o mie de ori mai mare de radiație UV, care poate provoca arsuri solare pe pielea noastră“, a adăugat Cortesao.

Siems a explicat că “în timp ce nu toți microbii au supraviețuit călătoriei, unul, detectat anterior pe Stația Spațiala Internațională, mucegaiul negru Aspergillus niger, a putut fi ‘reînviat’ după revenirea acasă“.

Cercetătoarea a subliniat importanța acestui studiu în curs. “Microorganismele sunt strâns legate de noi; de corpul nostru, de hrana noastră, de mediul nostru, așadar este imposibil să le excludem din călătoriile spațiale. Folosirea unor analogii potrivite pentru mediul marțian, cum ar fi misiunea balonului MARSBOx în stratosferă, este o modalitate cu adevărat importantă de a explora toate implicațiile călătoriei spațiale asupra vieții microbiene și de a identifica modul în care putem direcționa aceste cunoștințe către descoperiri spațiale uimitoare“, a adăugat Siems.

Citește și: Pe 23 februarie în Ucraina ajung primele doze de vaccin împotriva Covid-19

Total
0
Shares
 
Total
0
Share