Uniunea Avocaților din Moldova își manifestă îngrijorarea cu privire la numărul de infectări în creştere în rândul avocaţilor

Pe întreaga perioadă a regimului de stare de urgenţă, declarată în Republica Moldova pe perioada 15 martie-15 mai, atât avocaţii cât şi administraţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova şi-au continuat activitatea profesională în vederea asigurării respectării drepturilor cetăţenilor, dar şi pentru informare corectă şi veridică a cetăţenilor.

Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova a susţinut şi va continua să susţină politica autorităţilor în vederea prevenirii şi de precauţie pentru evitarea infectării cu virusul Sars-Cov-2 (COVID-19). Activitatea profesională a avocaţilor pe parcursul acestei perioade grea pentru sănătatea societăţii nu a cunoscut restricţii şi limite, cu excepţia acelor restricţii impuse prin Dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, dar şi a Comisiei Naţionale Extraordinare în Sănătate Publică.

Cu toate acestea, odată cu expirarea termenului regimului de urgenţă în ţară şi respectiv reluarea activităţii tuturor instituţiilor statului, mai cu seamă cele de drept, numărul de infectări în rândul avocaţilor cu, COVID-19 este în creştere.

Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova îşi manifestă îngrijorarea cu privire la lipsa măsurilor de precauţie în cadrul instituţiilor de drept, a regulilor sanitare de prevenire a infectării cu virusul COVID-19 şi condamnă vehement atitudinea instituţiilor faţă de protejarea avocaţilor în cadrul procedurilor juridice.

Creşterea numărului de infectări în rândul angajaţilor din cadrul instanţelor de judecată, Centrului Naţional Anticorupţie şi în rândul procurorilor, reprezintă nemijlocit şi un focar de infecție pentru avocaţi, care nefiind informaţi şi protejaţi, devin vulnerabili în faţa virusului.

Tăinuirea existenţei unui focar în cadrul unei instituţii, permiterea circulaţiei persoanelor în cadrul instituţiei fără de a purta mască şi mănuşi, lipsa verificării la intrare a stării de sănătate a persoanelor, precum şi organizarea examinării dosarelor în masă, fac ca situaţia să devină una periculoasă pentru sănătatea avocaţilor şi a familiilor lor.

Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova, solicită în mod public din partea Comisiei Naţionale Extraordinare în Sănătate Publică, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, dar şi a altor instituţii abilitate, să intervină şi să asigure protecţie maximă pentru participanţi şi beneficiarii serviciilor publice din cadrul instituţiilor de drept.

Instituţia avocaţială se arată îngrijorată faţă de creşterea numărului de avocaţi infectaţi în urma prestării de servicii în cadrul instituţiilor abilitate activităţii sale profesionale.

Neimplicarea autorităţilor la acest capitol, inevitabil face ca Uniunea Avocaților să ia atitudine, prin informare masivă a avocaţilor cu privire la igienă precară din cadrul instituţiilor şi până la îndemnarea de a nu participa la acţiunile planificate în cadrul instituţiilor de drept.

Citește și: Înregistrările video prezentate astăzi de către Iurie Reniță și Lilian Carp vor fi examinate în cadrul procesului penal inițiat anterior

Total
0
Shares
Total
0
Share