Economic

Uniunea Europeană este donatorul principal al Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

UE şi Republica Moldova (RM) au iniţiat negocierile cu privire laAcordul de Asociere RM-UE (AA) în Chişinău pe 12 ianuarie 2010. Acordul de Asocierea înlocuit Acordul de parteneriat şi cooperare RM-UE (APC) care a intrat în vigoare în iulie 1998 şi stabilea un cadru de cooperare pentru relaţiile UE-RM. Cadrul introdus de APC a intrat în vigoare în 2005 odată cu Planul de acţiuni al Politicii Europene de Vecinătate care includea elemente importante pentru o colaborare mai strânsă precum apartenenţa comună, diferenţierea, valoarea adăugată, prioritizare şi monitorizare.

Strategia de ţară (ST) pentru perioada 2007-2013 şi Programul Naţional Indicativ (PNI) pentru perioada 2011-2013 au stabilit detaliat obiectivele şi rezultatele care urmează a fi atinse în această perioadă. Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE a fost parafat în data de 28 noiembrie 2013, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. La începutul lunii iulie, documentul a fost ratificat în Parlamentul Republicii Moldova  Incepand cu 1 septembrie a survenit aplicarea provizorie a Acordului de Asociere. Aplicarea provizorie survine până la ratificarea de către statele membre ale UE a Acordului de Asociere.

În baza structurii Acordului de Asociere, a fost adoptata Agenda de Asociere, care prevede o listă de priorităţi pentru lucrul comun ce urmează să fie efectuat în perioada 2014-2016.

Agenda de Asociere înlocuieşte Planul de Acţiuni RM-UE semnat la 22 februarie 2005 în cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Agenda incorporează elemente politice, inclusiv dialog politic, reforma pentru consolidarea instituţiilor democratice, statul de drept, independența justiţiei, respectul pentru drepturile omului, cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate, precum şi soluţionarea paşnică a conflictelor, cooperarea în domeniul justiţiei, libertăţii şi securităţii. Agenda prevede şi aspecte economice şi comerciale,  inclusiv o cooperare sectorială în domeniul energetic, transport, ocuparea forţei de muncă şi protecţie socială.

ue ajuta moldova, chisianu bruxelles, modlova rusia, comertContinuă lectura AICI

loading...

Comments are closed.