Uniunea Europeană oferă asistență financiară pentru dezvoltarea comunităților rurale din regiunile Cahul și Ungheni

Uniunea Europeană oferă asistență financiară pentru dezvoltarea comunităților rurale din regiunile Cahul și Ungheni. Un apel de granturi adresat Grupurilor de Acțiune Locală din cele două regiuni, în calitatea lor de entități care valorifică metoda LEADER de dezvoltare, a fost lansat azi în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat de UE şi implementat de PNUD şi UNICEF.  

Grupurile de Acțiune Locală pot beneficia de asistență financiară nerambursabilă în mărime de până la 50.000 Euro, acordați din fonduri europene, pentru acțiuni care stimulează dezvoltarea comunitară și crearea de noi locuri de muncă în satele din aceste două regiuni.

UE este alături de cetățenii Republicii Moldova și sunt mândru să anunț o nouă realizare concretă a programului UE pentru regiuni-cheie. UE investește pentru a reduce decalajul dintre zonele urbane și cele rurale pentru a crea condiții de viață mai bune, precum și o dezvoltare economică solidă, ceea ce este și mai important pentru a contribui la redresarea în urma pandemiei COVID-19. Astfel, sunt încântat să subliniez importanța abordării LEADER în Moldova, care a fost dezvoltată în UE ca o inițiativă de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurală lansate la nivel local în vederea revitalizării zonelor rurale și creării de locuri de muncă. Programul UE pentru regiuni-cheie este destinat cetățenilor, iar acest apel reprezintă un alt pas concret către o mai bună calitate a vieții. Împreună vom reuși, pentru că împreună suntem mai puternici!”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Activitățile pentru care va fi acordată asistența financiară urmează a fi realizate în următoarele 12 luni. În 2020, patru iniţiative depuse de Grupurile de Acţiune Locală, care vor acumula cel mai mare scor, vor beneficia de finanţare. Programul de granturi va continua și în anii 2021-2024.

Prin acest parteneriat valoros cu UE, ne dorim dinamizarea dezvoltării economice a comunităților rurale din regiunile-cheie Cahul și Ungheni și conștientizăm rolul sporit al Grupurilor de Acțiune Locală în reducerea dezechilibrelor economice și sociale, a disparităților dintre urban-rural, dar și în realizarea dezvoltării locale inteligente, circulare și incluzive, deopotrivă pentru bărbați și femei, tineri, vârstnici și cei mai vulnerabili. Acest sprijin este actual și în contextul impactului fără precedent al COVID-19”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Propunerile de proiect vor fi evaluate de o comisie de experţi în cadrul câtorva etape de selecţie. 

Dosarele care vor întruni clauzele de eligibilitate vor trece în următoarea etapă de selecţie în cadrul căreia vor fi examinate/apreciate după criterii precum: relevanţa propunerii, rezultatele și impactul scontat, fezabilitatea și durabilitatea, sincronizarea cu obiectivele strategice ale GAL.

Condițiile detaliate de participare și Ghidul de aplicare pot fi accesate aici.

Total
0
Shares
Total
0
Share