Uniunea Europeană va renova și dota cu echipament zece școli din Republica Moldova

Zece școli vor fi renovate și dotate cu echipament modern în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Accentul va fi pus pe digitalizarea instituțiilor. Proiectul are un buget de zece milioane de euro și va fi implementat în următorii patru ani.

„Educația și cercetarea reprezintă o parte importantă a negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană. Proiectul pe care-l lansăm astăzi va sprijini Moldova și cetățenii ei în această aspirație, accesul echitabil la educație de calitate, asigurarea că nimeni nu este lăsat în urmă, modernizarea rețelei școlare”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.

În următoarele două săptămâni, Guvernul va selecta cele zece instituții beneficiare din rețeaua totală de 35 de școli model.

Vorbim de școlile care au mai mult de 500 de elevi la această etapă și care au încă 200 de locuri libere, pentru că unul dintre punctele de bază, este cum spuneam, este să creăm acest pol regional de atracție pentru părinți, pentru copii, ca să vrea lumea să vină în aceste instituții, iar ele să aibă capacitatea de a-i primi”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Orice școală merită a fi modernizată încontinuu, spun directorii și învățătorii din diferite localități.

„La capitolul resurse umane suntem asigurați, pentru că suntem instituția care are profesor la toate disciplinele școlare. Am vrea mai multe dotări și reparații capitale ale blocurilor noastre”, a spus directorul Liceului „Mihai Eminescu” din Căușeni, Olga Ostaș.

„Digitalizarea este ziua de mâine a societății și avem de cetățeni de acuma pregătiți pentru toate ofertele. Ne dorim foarte mult, pentru că avem această posibilitate, avem profesori foarte buni, de la care elevii așteaptă să fie educați, să preia performanțele superioare”, a declarat Silvia Reșetnic, profesoară profesoară de limba română la Liceul „Mihai Eminescu” din Drochia.

„Ceea ce ține de tehnologii, de crearea unor spații pentru a se relaxa, astfel educația sa pară cât mai atractivă și să vină cu plăcere la școală”, a menționat Andrei Jalbă, profesor de matematică la Liceul „Mihai Eminescu” din Edineț.

Proiectul este ancorat în prioritățile Guvernului stabilite în Strategia de dezvoltare „Educație 2030” și este menit să abiliteze toate părțile interesate să contribuie la îmbunătățirea calității educației. Proiectul va fi implementat de UNICEF și PNUD.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share