Universitatea de Medicină anunță decesul profesorului Pavel Ciobanu, renumit medic ortoped-traumatolog

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și întreaga comunitate este profund îndurerată de trecerea în eternitate a profesorului Pavel Ciobanu, doctor habilitat în științe medicale, renumit medic ortoped-traumatolog, talentat savant, ilustru pedagog și promotor al medicinei autohtone, cu o activitate de peste 50 de ani în învățământul superior și în medicina practică.

Doctorul neobosit, care a ajutat mii de pacienți să scape de suferință, a plecat către „o lume mai bună” la 29 mai 2020, la vârsta de 87 de ani. 

Pavel Ciobanu s-a născut la 12 iulie 1933, în comuna Speia, plasa Bulboaca, judeţul Tighina, într-o familie de agricultori. A copilărit în satul natal şi a învăţat la Școala Primară din Speia, ulterior la Colegiul de Medicină din Tighina, pe care-l absolveşte cu menţiune, în 1954.

În perioada 1954-1960, Pavel Ciobanu studiază la Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău pe care, de asemenea, îl absolveşte cu menţiune. Încă de pe atunci, tânărul Pavel Ciobanu se evidenţia prin activismul său în viaţa studenţească, la facultate fiind printre lideri.

Activitatea practică medicală o inițiază, conform repartizării, la Spitalul Raional Anenii Noi, în 1960, în calitate de medic chirurg şi medic-şef adjunct pentru activitate curativă, unde a lucrat timp de trei ani. În 1963, își începe studiile de doctorat la Institutul de Ortopedie şi Traumatologie din Kiev, Ucraina, sub îndrumarea renumitului academician Fiodor Bogdanov. Doi ani mai târziu, a fost selectat de către  ministrul Sănătăţii Nicolae Testemiţanu  în calitate de şef al Direcţiei generale curativ-profilactice la Ministerul Sănătății, în această funcție aflându-se până în 1968. 

În 1967, sub egida profesorului Bogdanov, susţine cu brio teza de doctor în științe medicale cu tema Reamputarea osteoplastică a gambei cu formarea sinostozei, în cadrul Institutului de Stat de Medicină din Chişinău.

În timpul evenimentelor antinaţionale declanșate în anul 1968, atunci când întreaga echipă de promotori notorii ai intereselor poporului autohton din cadrul Ministerului Sănătăţii, condusă de renumitul savant Nicolae Testemiţanu, a fost eliberată din funcţie in corpore, Domnia Sa este angajat la Institutul Oncologic din Chișinău, unde a activat în funcția de specialist oncolog-osteolog, până în 1971. Aici, împreună cu conferențiarul Nicolae Cereş începe studii ample de cercetare în probleme de complexitate maximă, și anume – valoarea celulelor embrionare în stimularea osteogenezei deprimate, devenind unul dintre fondatorii direcţiei de cercetare a acestor componente ale medicinei fundamentale şi practice.

În același an, este angajat în funcția de şef al Catedrei de protecţie civilă la Universitatea de Stat din Moldova (USM), iar ulterior, în perioada 1978-1986, revine la cursul de perfecţionare a medicilor în Ortopedie şi Traumatologie la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în calitate de asistent, mai târziu – conferenţiar universitar – ani de o valoroasă activitate clinică în diagnosticarea şi tratamentul patologiilor osteoarticulare, inclusiv cu referire la optimizarea consolidării fracturilor cu celule embrionare prin metoda elaborată şi implementată de Domnia Sa. 

Atenţia acordată fiecărui pacient și cunoştinţele acumulate zi de zi în perioada îndelungată de activitate i-au creat imaginea unui profesionist desăvârșit în rândul comunității medicale. Experiența vastă acumulată, inclusiv cea chirurgicală, a împărtășit-o cu generozitate studenţilor de la USM şi viitorilor medici de la USMF „Nicolae Testemiţanu”. 

A condus Catedra de protecţie Civilă a USM timp de 36 de ani, până în 2007, când a fost numit în funcţia de profesor-consultant la aceeaşi catedră.

Din anul 2011, profesorul Pavel Ciobanu activează în calitate de cercetător ştiinţific principal în Laboratorul de inginerie tisulară şi culturi celulare a instituției noastre.

Distinsul profesor are la activ peste 110 lucrări ştiinţifice, inclusiv 5 monografii, două articole în publicaţii internaţionale şi 7 instrucțiuni metodologice în domeniul protecţiei civile şi chirurgiei reconstructive. Este autor a 24 de brevete de invenţie în domeniul medicinei, inclusiv în traumatologie, ortopedie şi chirurgie reconstructivă. 

Studiile ştiinţifice ale profesorului Pavel Ciobanu sunt consacrate utilizării celulelor fetale umane în tratamentul deficienţelor de consolidare a fracturilor aparatului locomotor. Domnia Sa a fost un specialist unic în terapia celulară, prin cercetările teoretice şi practice, efectuate cu contribuţia consultativă a unor specialişti morfologi, imunologi, embriologi şi clinicişti din URSS: I. Lavrişcelea, Valentin Govallo, Aleksandr Fridinştein (Moscova), Fiodor Bogdanov (Kiev), A.S. Cozliuc, Nicolae Cereş, Isaac Şroit (Chişinău).

Rezultatele cercetărilor sale au fost înalt apreciate în cadrul expoziţiilor internaţionale de inovații din ţară şi de peste hotare – cu 10 medalii de aur, 7 de argint şi 4 de bronz. Este Laureat al Premiului Național, ediția 2013 – pentru lucrarea Transplantul de țesuturi și celule.

Pentru activitatea multilaterală şi prodigioasă, profesorul Pavel Ciobanu a fost decorat cu medaliile „Pentru desţelenire” și „Nicolae Testemiţanu” şi insignele Eminent al Ocrotirii Sănătăţii din URSS, Eminent al Crucii Roşii din URSS și Eminent al Protecţiei civile din URSS.

Profesorul Pavel Ciobanu va rămâne o figură proeminentă a chirurgiei reconstructive – un adevărat liant în ortopedie, traumatologie și terapie celulară, dar și un OM cu suflet mare.

Personalitate multilaterală – profesorul Pavel Ciobanu a cucerit inimile și respectul studenților, al colegilor, al discipolilor și al pacienților. Domnia Sa va rămâne în memoria noastră drept un ilustru savant, un pedagog de valoare, cu înalte principii morale, un veritabil model de dăruire profesiei, ferm în convingeri, un adevărat patriot al neamului. 

Amintirea profesorului Pavel Ciobanu va rămâne vie în memoria și în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut. Exprimăm condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune familiei și colegilor. Dumnezeu să-l odihnească în împărăția Sa.

Total
0
Shares
Total
0
Share