Universitatea de Stat din Moldova va beneficia de 5,58 mln euro pentru modernizare

Infrastructura Universității de Stat din Moldova va fi îmbunătățită, laboratoarele vor dotate cu echipamente de ultimă generație, iar programele de studii vor fi modernizate.

Instituției i-au fost acordate două granturi în valoare totală de 5 mln 580 mii de euro pentru implementarea unor subproiecte investiționale în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Primul grant a constituit cca 2,080 mln euro, iar al doilea – 3,5 mln euro.

”Noi ne propunem să creștem atractivitatea universităților și este important să convingem cât mai mulți absolvenți de liceu să-și continue studiile în Republica Moldova. Mă bucur că în ultima perioadă căpătăm tot mai mare încredere că putem oferi educație competitivă în plan regional și cred că, treptat vom reuși tot mai mult și la nivel european. Investițiile care se fac urmăresc, în primul rând, să ne asigurăm că există condiții bune de studii și de trai pe măsura așteptărilor studenților, iar calitatea educației pe care o pot primi aici le va asigura un loc de muncă și competențele necesare ca să se poată realiza personal și profesional”, a menționat ministrul Dan Perciun în cadrul evenimentului de lansare a subproiectelor câștigate de USM în runda a doua de apeluri a proiectului ”Învățământul Superior din Moldova”.

”Banca Mondială este un partener durabil al sectorului educațional și sprijină obiectivul setat de aliniere și modernizare a învățământului superior din Republica Moldova la cerințele pieței muncii. Investițiile din cadrul USM țintesc modernizarea sistemului de studii, instruirea cadrelor didactice, dotarea laboratoarelor, fortificarea centrelor de cercetare și, nu în ultimul rând, revitalizarea specialităților științelor exacte”, a spus Ion Gonța, reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova.

Cu resursele oferite de MEC și Banca Mondială, universitatea va crea un Cluster educațional – științific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia națională și achiziționarea utilajelor moderne și a tehnologiilor avansate pentru practicum la fizică.

De asemenea, va fi modernizat procesul didactic în domeniul științelor biologice, fizice și ale mediului în contextul rigorilor pieței muncii, precum și procesul de formare profesională la specialitățile Informatică și Informatică Aplicată. Totodată, abilitățile practice ale studenților de la domeniile generale de studii Științe chimice și Științe ale educației vor fi fortificate și dezvoltate competențele digitale ale cadrelor didactice.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt alocate cca 24,7 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară, iar de aceste rezultate vor beneficia peste 35 de mii de studenți și cca 2 300 de cadre didactice.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share