Politic

Unui reprezentant PDM i-a fost deblocat contul de Facebook după ce a fost blocat „din greșeală”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vicepreședintele organizației de tineret al Partidului Democrat din Moldova, Ion Harghel a primit scuze de la reprezentanții Facebook-ului pentru că i-a fost blocat contul. Administrația rețelei de socializare a deblocat contul tânărului democrat după dovezile primite.

După ce și-a văzut contul recuperat, Ion Harghel a postat un mesaj în care a concretizat că în spatele blocării „conturilor dubioase” stă un oarecare ONG care este afiliat partidelor opoziției, anume binomului PAS și PPDA. Aceștia s-au adresat la Facebook lista cu profile și pagini incomode liderilor opoziției. Printre ele era și pagina fruntașului TDM, „Într-un PAS bun”.

Dintr-o oarecare coincidență, la oficiul Facebook din Londra, activează o oarecare Dana Muntean, care este o simpatizantă a partidelor de opoziție, acest lucru poate fi ușor văzut doar vizitând profilul acesteia. Harghel presupune că astfel de angajați cu simpatii politice pronunțate se regăsesc și la sediul Facebook din SUA.

Din comunicatul publicat de Facebook se află că au fost blocate pagini ca Times New Moldovan, MoldovanDREAM care păreau a fi incomode celor doi lideri de partid. Totodată, a fost ștearsă și pagina „Dodon nu este președintele meu”, care îl deranja foarte mult pe Igor Dodon și PSRM.

La prima vedere pare să fie o veste bună, avem un Facebook fără falsuri și unul foarte alb și pufos. Doar că, administrația rețelei sociale refuză să vadă pagini care atacă zilnic Partidul Democrat, inclusiv prin intermediul Fake-News-urilor. Harghel oferă câteva exemple: Vînătoarea Regală” (https://www.facebook.com/VinatoareaRegala/), site-ul de fake news “MoldoVESTI” (https://www.facebook.com/moldovesti/), pagina “Bancuri Moldova” (https://www.facebook.com/BancuriMoldova) sau “Moldoveni Celebri” (https://www.facebook.com/MoldoveniCelebri/). Tânărul spune că nu înțelege care standarde le-a încălcat pagina sa, întrucât pe Facebook-ul moldovenesc au rămas alte proiecte similare precum “Un show de doi galbeni”, sau “Internetu Grăiește”. Mai mult, pe facebook și Constantin Țuțu are o pagina falsă (https://www.facebook.com/constantin.tutu999/), despre care facebook, precum și în cazul celorlalte pagini anti-PDM nu vede nici o încălcare a standartelor lor.

Pagina „Constantin Țuțu” a fost raportată inclusiv prin prezentarea buletinului de identitate. Totodată, Facebook nu a luat și nu i-a atitudine în cazul trollului din Platforma DA, Andrei Petru, care a furat identitatea unui artist din România, care apropo a anunțat public pe facebook despre acest lucru și a cerut ajutor. Dar și restul celorlalte mii de profile fake ce distribuie sau comentează zilnic pentru Maia Sandu și Năstase. Și nu-mi spuneți că nu ați văzut aceste fake-uri ale lor sau mai grav, că nu există.

Harghel a găsit o explicație la acest fenomen. Când un simpatizant al partidului lucrează la Facebook, propaganda anti PD nu reprezintă o încălcare, iar paginile cu persoane din PDM sunt acceptate pe rețea chiar dacă încalcă vădit regulamentul comunității.

„Culmea nesimțirii a mers până acolo, încât astăzi, noul profil a fost din nou blocat de facebook! Și doar după câteva schimburi de e-mailuri dure, Facebook și-a cerut scuze și mi-a deblocat profilul, iar în continuare voi depune tot efortul să-mi reîntoarcă și pagina, dar și vechiul profil. Dar ce să facă ceilalți zeci de membri ai PDM care l-a fel s-au trezit cu profilele personale blocate? Ce facem în general cu această ingerință a Facebook în campania electorală din Republica Moldova? Tolerăm?! Păi mâine ați putea fi voi victimele dictaturii ce se instaurează pe facebook!” scrie vicepreședintele TDM în postarea sa.

Ion Harghel spune că persoanele care au fost implicate în acest atac împotriva membrilor activi ai PDM vor fi făcute publice fiecare în parte.

loading...

Comments are closed.