Alte știri

VIDEO // Cumătrismul din redacția TV8: Risc reputațional pentru Internews și alți finanțatori

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vă mai amintiți de ultimul discurs al lui Vlad Filat din Parlamentul Republicii Moldova înainte ca să fie reținut? Spunea că va începe să vorbească adevărul, iar asta va face ca totul să sară în aer. Ei bine, Filat nu s-a ținut de cuvânt. Cu toate astea, acum, totul pare să sară în aer și asta datorită Nataliei Morari, celebra jurnalistă, fondatoarea TV8, care a recunoscut că tatăl copilului său este Veaceslav Platon. Am putea spune că Natalia Morari a deschis astfel cutia Pandorei, iar moldovenii, dar și cei care finanțează așa-numita presă liberă și independentă din Republica Moldova, încep a afla adevărul despre ce reprezintă în realitate așa-numita societate civilă. Or, părerea mea este că nu-i neapărat să concepi un copil cu un politician, om de afaceri plin de controverse, ca să existe un evident risc reputațional. Dar să le luăm pe rând.

Liliana Vițu este o jurnalistă de la TV8. Când Iurie Leancă era un simplu Prim-ministru, Liliana Vițu îi era purtător de cuvânt. Soțul acesteia, Mircea Eșanu, a fost numit director al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM) exact în perioada când soția sa era purtătoarea de cuvânt al lui Leancă. Mircea Eșanu a fost și membru al PLDM, din motive evidente, cred eu. Iar problema cea mai mare este că Mircea Eșanu e om cu probleme grave de integritate. FISM a fost responsabil în acea perioadă de valorificarea celor 23 de milioane de euro oferiți de Guvernul României pentru renovarea grădinițelor. Dar conform unor documente publicate de Deschide.MD, Mircea Eșanu a semnat contracte de cumpărare a echipamentelor pentru terenuri de joacă, nerespectând procedura de licitare. Pe scurt, s-a achitat mult mai mult pe unele echipamente, fiind favorizați anumiți agenți economici. Probabil că otkaturi, cum spun moldovenii. Las link-ul în descriere pentru a citi întreaga investigație. Cu toate acestea, Guvernul PAS l-a numit recent pe Mircea Eșanu în funcția de director al Agenției de Servicii Publice.

Dar să revenim la jurnalista TV8, Liliana Vițu. Site-ul de investigații, Rise.MD, scria în 2016 că Premierul Iurie Leancă a apelat la banii miliardarului George Soros pentru a-și plăti câțiva consilieri care deja primeau salariu de la stat. Din această echipă de consilieri de milioane, după cum i-au numit cei de la Rise, făcea parte și Liliana Vițu-Eșanu, dar și Vladislav Kulminski, fost consilier al Președintelui Maia Sandu, actual Viceprim-ministru pentru Reintegrare. În investigația publicată de Rise se mai spune că doar în perioada 2014-2015, în conturile consilierilor lui Iurie Leancă au ajuns, pe lângă salariile de la stat, peste 2 milioane de lei virați de miliardarul Soros. O sumă suficientă pentru a plăti zece pensii medii timp de 12 ani. Deși faptele lor frizează imoralitatea, Leancă, Liliana Vițu, Kulminski și restul consilierilor de milioane, au găsit rețeta de a evita eventualele conflicte cu legea, iar acum toți sunt oameni buni.

Liliana Vițu de la TV8 este cumătră cu șefa Internews, Corina Cepoi. Din echipa Internews face parte și fosta jurnalistă de la Prime TV, Oxana Iuțeș. Soțul acesteia se numește Andrei Beșliu, și până în toamna lui 2019 a fost directorul TV8. Internews este o organizație internațională dedicată dezvoltării mass media și ca să vedeți, a donat mulți bani televiziunii TV8. Frumos, nu? Și eu mă întreb, oare cei de la Internews de peste ocean, din SUA, cunosc toate aceste detalii? Este oare conștient Internews-ul la ce risc reputational se supune din cauza cumătrismului din Republica Moldova? Eu am mari dubii, dar cred că-I cazul de-I informat. Emisiune la TV8 a avut și Angela Brașoveanu Erizanu, până când Maia Sandu a numit-o în funcția de Consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii. Angela Brașoveanu este soția lui Gheorghe Erizanu, fondatorul și directorul editurii Cartier, care surpiză, în timpul alegerilor a susținut-o pe Maia Sandu.

Și asta nu e tot. Prezentatoarea știrilor TV8, Angela Gonța, fosta soție a lui Vlad Filat, este cumătră cu jurnalistul Cristian Jardan, cel care a cumpărat la un moment dat site-ul de știri Unimedia.md de la Filat. Cristian Jardan a lansat între timp un alt proiect media, replicamedia.md. Iar soția acestuia, Aurica Jardan, a ocupat funcția de purtător de cuvânt al Partidului Acțiune și Solidaritate, iar recent a fost numită în calitate de consilier al președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

Ce sunt toate astea? Conflicte de interese? Risc reputational pentru Internews și alți donator externi? Cu siguranță că da. Mai putem noi oare vorbi despre presă liberă și independentă? Cu siguranță că nu. Iar eu v-am prezentat doar câteva exemple. Dar cred că voi mai reveni la acest subiect. Ajunge să mai acceptăm lecțiile de moralitate de la oamenii certați cu bunul simț. E timpul să spunem adevărul despre Breasla jurnalistică din Republica Moldova.

Sursa: radarpolitic.md

loading...

Comments are closed.