Alte știri

UPDATE // Guvernul a suspendat exportul de grâu alimentar din rezerva de stat

Pinterest LinkedIn Tumblr

UPDATE, 22.00: Cu votul unanim, Cabinetul de miniștri a suspendat exportul de grâu alimentar din rezerva de stat, interdicția fiind valabilă până la 12 aprilie 2021.

Hotărârea a fost adoptată câteva minute în urmă, după ce proiectul a fost prezentat de către Ion Perju, ministrul Agriculturii.

Știrea inițială, preluată de la TV8:

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a cerut interzicerea exportului de grâu până pe data de 15 aprilie. Propunerea vine după ce președinta Maia Sandu a solicitat în regim de urgență ca Executivul să impună restricții la exportul de grâu din rezervele de stat, scrie tv8.md

Cabinetul de miniștri nu a susținut inițiativa lui Ciocoi, pentru interzicerea exportului votând doar premierul interimar. Ședința Guvernului a fost întreruptă fiind o pauză de o oră.

În replică, ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, a declarat că țara noastră dispune de o cantitate mare în ceea privește rezervele de grâu, iar restricțiile privind exportul nu sunt necesare.

„Din totalul de 600 de mii de tone care s-au produs anul trecut, începând de la întâi iulie până în prezent, au fost exportate în jur de 107 mii de tone. Țara are nevoie pentru asigurarea securității alimentare a țării în jur de 300-350 de mii de tone. Nu este riscul de lipsă de grâu alimentar în țară, probabil că Consiliul Suprem de Securitate (CSS) operează cu alte date, eu nu am fost astăzi la această ședință”, a explicat Ion Perju.

În context, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a propus ca miniștrii să se întrunească într-un cabinet din clădirea Guvernului pentru a discuta mai detaliat subiectul.

„Reiese că într-adevăr nu există un pericol real la adresa securității alimentare, însă vedem că există un fenomen ciudat pe piața internă din Republica Moldova, care duce la majorarea continuă a prețului la kilogramul de grâu sau kilogramul de făină”, a menționat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Precizăm că, președinta Maia Sandu a solicitat Guvernului să impună o restricție temporară privind exportul de grâu. Declarația a fost făcută după ședința CSS, unde a fost discutat subiectul exportului de grâu din rezervele de stat.

Cu referire la același subiect, după participarea sa la ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, deputatul PPDA, Alexandr Slusari a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că „situația cu stocurile de grâu din țară este mai gravă decât s-a așteptat și există premise pentru creșterea prețurilor la pâine și sacrificarea masivă a animalelor”.

loading...

Comments are closed.