Alte știri

Urmașii lucrătorilor medicali răpuși de COVID-19 vor primi indemnizații lunare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Urmașii lucrătorilor medicali care au murit în lupta cu pandemia de COVID-19 vor primi indemnizații. Astfel, soțul, copii și, în cazul în care nu sunt urmași – părinții lucrătorilor medicali vor primi indemnizații lunare. Suma fiecărei indemnizații depinde de salariul pe care l-a avut lucrătorul din sistemul medical în ultimele 12 luni de viață, scrie tv8.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Guvernul a aprobat acest proiect în ședința de astăzi.

Astfel, soțul urmează să primească această indemnizație pentru o perioadă de cinci ani de la decesul întreținătorului și copiii de până la vârsta de 18 ani, iar în cazul în care aceștia își continuă studiile – până la vârsta de 23 de ani. În cazul când nu există urmași nici copii, nici soț, atunci indemnizația va fi acordată unuia dintre părinți.

Indemnizația se stabilește de la data decesului, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazul în care cererea și actele necesare au fost depuse după expirarea acestui termen, indemnizația se acordă de la data prezentării ultimului act necesar.

Baza de calcul a indemnizației o constituie venitul mediu lunar realizat și declarat al întreținătorului decedat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii decesului. Pentru stabilirea indemnizației se ia în calcul venitul lunar realizat și declarat la toate unitățile în care întreținătorul decedat a desfășurat activități.

Cuantumul lunar al indemnizației se calculează diferențiat, în funcție de categoria beneficiarului, după cum urmează:
1) pentru soțul supraviețuitor – în mărime de 50% din baza de calcul;
2) în cazul copiilor – în mărime de 75% din baza de calcul pentru fiecare urmaș;
3) în cazul părinților – în mărime de 50% din baza de calcul.

loading...

Comments are closed.