Următorul Parlament va avea misiunea să curețe Curtea Constituțională

Următorul Parlament al Republicii Moldova, care urmează să fie ales la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, va avea misiunea să curețe actuala componență a Curții Constituționale, deoarece se atestă o nouă influență a politicului în activitatea instituției, așa cum a fost și în perioada guvernării oligarhice în frunte cu Vlad Plahotniuc. Despre aceasta a declarat Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii PSRM, în timpul emisiunii Acces Direct de la NTV Moldova.

Deputatul susține că fosta coaliția de guvernare și Guvernul PSRM-ACUM au avut o misiune foarte grea, și anume să scoată țara de sub jugul oligarhic și să reinstaureze democrația, dar astăzi se observă aceleași practici ”molipsitoare”, iar clasa politică nu a încetat să utilizeze Curtea Constituțională pentru propriile interese, motiv pentru care PSRM a avansat săptămâna trecută hotărârea cu privire de declararea caracterului captiv al Curții Constituționale și a cerut demisia judecătorilor Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca.

”Este un fapt regretabil ceea ce am văzut în ultima săptămână, dar sperăm că după alegerile anticipate, într-o garnitură nouă a Parlamentului, vom face o anumită remaniere și în Curtea Constituțională, astfel încât ea să corespundă destinației sale și nu să fie un instrument politic, dar unul constituțional”, a spus liderul socialist.

În același context, Furculiță spune că se atestă un control politic intern și extern asupra unor judecători constituționali.

”Judecătorii Curții Constituționale nu ar trebui să se consulte cu clasa politică și să emită decizii așteptate de către aceștia. Pe parcursul activității acestei Curți, am văzut și decizii care, în opinia publicului larg, nu țin de materia constituțională”, amintind situația când judecătorii au anulat împrumutul de la Federația Rusă, a anulat abrogarea legii miliardului și starea de urgență.

Furculiță este de părere că actuala Curte a ajuns într-o zonă de neîncredere majoră, iar după alegerile parlamentare se va reveni la „problema Curții Constituționale”, proces de reformă constituțională care a fost inițiat săptămâna trecută la inițiativa PSRM.

”Am văzut ineficiența sau imposibilitatea Curții de a soluționa conflictele constituționale conform Constituției, și mai mult implicarea politică a acestora”, a punctat deputatul, menționând că sunt cel puțin trei judecători constituționali influențați politic, aceștia fiind Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share