Ursula von der Leyen: Aderarea Moldovei și Ucrainei la UE va fi decisă rapid

Uniunea Europeană spune că este imposibil să-și imagineze un viitor fără Ucraina și Moldova ca membre, parțial pentru a reduce influența Rusiei în Europa Centrală și de Est, scrie Realitatea.md

În timp ce alte țări precum România și Bulgaria au avut nevoie de 11 ani pentru a deveni membre ale UE, aderarea în 2007, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că viitorul noilor candidați la aderare va fi decis rapid.

„Îți poți imagina că Uniunea Europeană va fi fără Ucraina, fără Moldova fără Balcanii de Vest? Și acele părți ale Europei sunt sub influența Rusiei sau a Chinei? Imposibil. Deci direcția de deplasare este clară”, a spus ea la lansarea președinției spaniole a Consiliului UE la Madrid.

Va însemna că restul UE trebuie să înceapă discuțiile care vor decurge din inevitabila extindere, inclusiv bugetele și reforma politicii agricole.

„Acum trebuie să începem să ne gândim cum ne asigurăm că Europa este acasă; că acele țări fac parte din Uniunea Europeană și acestea sunt decizii de principiu pe care trebuie să le luăm, trebuie să discutăm cum va arăta procesul decizional. Trebuie să discutăm cum va fi alocată finanțarea comună pe care o avem, care sunt politicile comune pe care le urmăm”, a spus ea, adăugând că aceste întrebări trebuie abordate „cât mai curând posibil”.

Rapoartele anterioare – clarificate ulterior de purtătorul de cuvânt al ei – sugerau că Von der Leyen a vorbea de un termen de patru ani.

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, care a convocat alegeri anticipate pentru sfârșitul lunii iulie, și-a prezentat planurile pentru președinția UE a țării.

El a stabilit patru priorități, inclusiv sprijinul continuu pentru Ucraina și valorificarea a ceea ce Von der Leyen a descris drept „influența globală” a Spaniei pentru a depăși acordul comercial Mercosur cu țările din America Latină.

Dorește, de asemenea, să înlăture UE de la dependența chineză de materii prime esențiale și să dezvolte reziliența în lanțurile de aprovizionare pentru medicamente noi.

Pedro Sánchez s-a angajat, de asemenea, să accelereze inițiativele de mutare a aprovizionării cu energie a UE către surse regenerabile, introducând, în același timp, legi pentru eliminarea micro-plasticelor.

Drepturile pentru muncitor, inclusiv pentru lucrători, împreună cu drepturile sociale și evaziunea fiscală a multinaționalelor au fost, de asemenea, enumerate ca ținte pentru următoarele șase luni, la fel ca și problema deranjată a finalizării proiectului de legislație privind migrația agreat de majoritatea blocului, dar împotriva Poloniei.

În cadrul sistemului de președinții de șase luni rotative, fiecare țară este capabilă să-și identifice propriile priorități în cursa pentru a depăși legislația în timpul mandatului său.

Sanchez supraveghează ceea ce a fost numit „președinția de aur”, ultima administrație completă de către un stat membru înainte de alegerile parlamentare europene de anul viitor.

Total
0
Shares
Total
0
Share