Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) va beneficia de un complex de sere moderne, precum şi de 12 loturi de teren agricol, cu suprafaţa de 568 hectare. Cu acest prilej, miercuri, 24 aprilie, în campusul Mirceşti al UTM, a avut loc inaugurarea primelor două sere tehnologizate, ce vor sprori procesul de studii pentru studenții Facultăţii Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, scrie Moldpres.md
”Este o mare reuşită şi un succes, care sunt cele mai bune argumente pentru reforma învăţământului superior de acum doi ani, când ne-am unit cu Universitatea Agrară. Furnizorii de tehnologii au venit mai aproape de UTM, fapt de la care au de câştigat studenţii şi cadrele didactice”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan.
Cele 12 loturi de teren agricol au fost transmise din gestiunea Întreprinderii de stat Stațiunea Didactică Experimentală „Criuleni” în gestiunea Universității Tehnice a Moldovei.
„Universităţile sunt pentru studenţi, ei trebuie să fie beneficiarii principalii ai acestor reforme şi modernizări. Or, agricultura ţării noastre nu va putea merge mai departe, dacă nu va merge în pas cu ştiinţa şi dezvoltarea în acest sens. Producătorii autohtoni trebuie să aibă printre ei agronomi buni, calificaţi, ingineri, cadre bine pregătite în conformitate cu actualitatea zilei. Cel mai bine se învaţă creşterea plantelor atunci când urmăreşti procesul cap coadă, de la seminţe până la roadă”, a relevat la eveniment vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Proiectul de la UTM a devenit posibil datorită susţinerii Guvernului Republicii Molodva, Băncii Europene pentru Investiţii, Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Programului Livada Moldovei etc.
Actualmente în cadrul Facultăţii Științe Agricole, Silvice și ale Mediului îşi fac studiile peste opt sute de studenţi şi masteranzi, iar noile posibilităţi de studiu le va permite să însuşească cele mai relevante procedee tehnologice în practică.
În vara anului trecut, Universitatea Tehnică a Moldovei a făcut un pas semnificativ în direcția modernizării și digitalizării agriculturii prin semnarea acordurilor de parteneriat cu 12 companii specializate în agricultura modernă. Acest parteneriat extins are ca obiectiv major crearea Centrului Agrotech Arena la Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului a UTM.