Alte știri

Uzina de tractoare din Chișinău care a câștigat respectul pe trei continente și-a început activitatea exact 57 în urmă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Primul tractor moldovenesc T-50B a fost construit la data de 17 octombrie 1961. Uzina de tractoare din Moldova își are începuturile în anul 1945, când a fost creată o întreprindere de reparare a motoarelor.

Până în 1961, uzina era folosită pentru repararea tractoarelor, fabricarea pieselor, dar anume în acest an aceasta a fost reprofilată în uzină constructoare de tractoare. Primul tractor construit la Chișinău a fost T-50B, a fost unul foarte popular pentru acea vreme. Utilizarea acestuia a dus la economisirea motorinei, a banilor și a timpului muncitorilor.

Unele tractoare construite la uzina din Chișinău au fost unice în Uniunea Sovietică. În anul 1970, a început construcția tractoarelor T-70B pentru poamă și T-70C pentru colectarea sfeclei de zahăr.

La sfârșitul anilor 80, la uzina de tractoare lucrau peste 5000 de oameni. Aceștia construiau 40 de tractoare pe zi, iar anual uzina construia peste 13.000 de unități. Numărul de tractoare construite de această uzină a fost peste 250.000. Unitățile de transport făcute la Chișinău lucrau nu doar în URSS, acestea cu succes erau exportate în Austria, Algeria, Bulgaria, Ungaria, Germania și Franța.

În anul 1995, uzina a fost redenumită în „Tracom”, denumire care este și acum. În anul 2011, a început reorganizarea uzinei. Scopul este de a forma un parc industrial.

loading...

Comments are closed.