„Vă cer scuze pentru că statul nostru nu v-a creat condițiile să activați acasă”, este mesajul premierului către diasporă

Această declarație a fost făcută de către premier în cadrul Zilelor Diasporei, marcate în perioada 21-23 august. Ion Chicu a început discursul său prin a-și cere iertare față de cetățenii țării noastre aflați peste hotare, departe de casă.

„În calitate de prim-ministru, vreau și trebuie să încep acest discurs prin a vă cere scuze și iertare pentru faptul ca a trebuit să vă despărțiți de cei dragi, pentru că țara noastră nu v-a creat condiții să activați acasă, pentru că sunteți printre străini, pentru lacrimile părinților și copiilor voștri și pentru faptul că doar comunicarea online vă rămâne unica posibilitate să păstrați relațiile cu apropiații voștri. Exprim regretul și pentru că în perioada pandemică dvs. ați fost afectați cel mai mult, când ați vrut să reveniți de urgență acasă, și nu a fost posibil, când ați avut nevoie de asistența consulară or când ați rămas blocați blocați la hotarele dintre țări și prin aeroporturi și pentru alte probleme și incomodități”, a spus Ion Chicu.

Șeful Guvernului a mulțumit membrilor diasporei pentru implicare în proiectele de dezvoltare locală, expertiză și alte măsuri de promovare a imaginii țării noastre în lume, menționând că statul continuă îmbunătățirea infrastructurii în Moldova, fără de care obiectivul de a reîntoarce moldovenii acasă rămâne doar un vis. Totodată, i-a îndemnat să examineze posibilitatea de a dezvolta afaceri în cadrul platformelor industriale care se construiesc acum în 16 raioane ale țării: „Vrem ca aceste spații să fie ocupate, în primul rând, de dvs., stimați concetățeni care ați plecat și ați acumulat cunoștințe, experiențe și puteți veni cu tehnologii și cu un capital”.

Guvernul implementează și alte proiecte care au scopul de a crea condiții favorabile pentru reintegrarea conaționalilor noștri, reveniți din străinătate. Printre acestea: Diaspora Engagement Hub – circa 100 de proiecte au fost finanțate fiecare cu câte 50 mii de lei nerambursabili; Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3 – oferă granturi pentru APL în scopul mobilizării potențialului din diasporă la dezvoltarea țării, din buget au fost alocate 10 mil. lei; Programul Diaspora – Origini – Reveniri DOR, destinat tinerilor.

În cadrul evenimentului, au fost conectați online peste 130 de reprezentanți ai diasporei din 23 de țări. Premierul a răspuns la întrebările conaționalilor noștri și a expus viziunea Guvernului de a valorifica experiențele lor acumulate peste hotare pentru modernizarea Republicii Moldova. În context, a menționat importanța tehnologizării sectorului agricol și îmbunătățirea politicii fiscale. „Avem nevoie de promovarea produselor țării noastre. Suntem avansați în vânzarea materiei prime cu o valoare mică, dar suntem departe de vânzarea produselor cu valoare adugată înaltă. Vom avea nevoie de suportul și expertiza dvs”, a punctat Șeful Executivului.

Prim-ministrul a venit cu inițiativa de a crea o platformă de comunicare multidimensională între Guvern și reprezentanții diasporei care au propuneri și inițiative de a replica practicile eficiente din alte țări în Republica Moldova.

Pe parcursul zilei, participanții înregistrați la eveniment vor discuta cu ministrul de Externe și Integrării Europene, ministrul Educației Culturii și Cercetării, dar și alți reprezentanți ai Guvernului, despre viziunile de valorificare a experienței diasporei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share