Va fi majorat prețul poliției de asigurare medicală? CNAM și FMI, în discuții oficiale

Situaţia actuală a fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) şi previziunile bugetare pentru anii 2022–2024 au constituit tema principală a unei întrevederi online, ce a avut loc luni, 4 octombrie, între conducerea Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) şi experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Reprezentanţii CNAM au efectuat în cadrul şedinţei o prezentare detaliată despre executarea fondurilor AOAM pentru anul 2020, veniturile şi cheltuielile înregistrate în primele opt luni ale anului curent. De asemenea, au fost trecute în revistă prevederile proiectului de rectificare a Legii fondurilor AOAM pentru 2021 şi estimările privind indicii fondurilor respective pentru următorii trei ani.

Directorul general interimar al CNAM, Adrian Jucican, a constatat o creştere constantă a fondurilor AOAM în baza acumulării primelor în formă procentuală, fapt ce a permis procurarea continuă a serviciilor medicale necesare populaţiei, inclusiv pe timp de pandemie. „CNAM planifică să elaboreze şi pentru anii 2022–2024 un buget echilibrat, astfel încât veniturile şi cheltuielile să fie egale, fără deficit, cu un fond de rezervă suficient pentru a acoperi eventuale neacumulări”, a specificat Adrian Jucican.

Potrivit directorului general interimar al CNAM, repartizarea cheltuielilor în fondurile de asigurare medicală obligatorie este efectuată în conformitate cu priorităţile stabilite în domeniul sănătăţii. Din aceste fonduri urmează a fi acoperite de la 1 noiembrie 2021 creşterea salarială pentru personalul administrativ-gospodăresc din cadrul instituţiilor medico-sanitare, cheltuielile pentru dispozitivele medicale ce vor fi compensate din 1 ianuarie 2022, precum şi costurile legate de tratamentul pacienţilor cu infecţia COVID-19.

La rândul său, expertul FMI Samir Jahan a apreciat activitatea desfăşurată de CNAM în perioada pandemiei. „Dorim să ne asigurăm că Republica Moldova va avea resurse suficiente pentru a procura medicamente, echipamente medicale necesare şi a combate consecinţele pandemiei. În perspectivă, este necesar ca ţara să dispună de mijloace financiare pentru a dezvolta pe termen lung sistemul de sănătate, ca acesta să aibă capacitatea de a proteja sănătatea cetăţenilor”, a subliniat Samir Jahan, fiind sesizată o aluzie privind majorarea prețului poliției de asigurare medicală în următorii ani.

La întrevedere s-a discutat şi despre domeniile care necesită investiţii pentru a îmbunătăţi infrastructura sistemului de sănătate.

CNAM este una dintre instituţiile cu care experţii FMI au planificat desfăşurarea întrevederilor în cadrul misiunii curente în contextul consultărilor bilaterale cu statele membre, precum şi pe marginea solicitării autorităţilor cu referire la un nou program de finanţare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share