Politic

Va reuși Dodon să obțină o reducere de 10-15% de la șeful Gazprom pentru gazul livrat R. Moldova?!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele RM a avut o întrevedere miercuri, 27 decembrie, la Moscova, cu directorul general al gigantului rus Gazprom, Alexei Miller. Igor Dodon i-a solicitat acestuia să facă o reducere de 10-15% la preţul la gaze livrat Republicii Moldova. În cadrul dialogului, părțile au abordat subiecte privind cooperarea dintre Moldova şi Rusia în domeniul energetic.

Liderul politic de la Chișinău a menționat că în prezent, relațiile dintre ”Gazprom” și Republica Moldova sunt stabilite în baza contractului semnat de ex-viceprim-ministrul Zinaida Greceanîi, în 2006, valabil până în anul 2019. Costul gazelor naturale pentru Moldova este reglementat de o formulă specială, conform căreia Moldova plătește în prezent aproximativ 175 de dolari pentru 10.000 de metri cubi de gaze naturale față de alți ani, când țara noastră achita aproape 400 de dolari pentru același volum de gaze naturale.

”În pofida faptului că pe parcursul a câțiva ani prețul pentru gazele livrate Moldovei a scăzut de peste două ori, populația plătește circa 380 de dolari pentru o mie de metri cubi. Respectiv, trebuie micșorat prețul la gaze și pentru consumatorul final”, consideră președintele Dodon.

Ținând cont de faptul că Moldova a depus o cerere de obținere a statutului de observator în UEEA, aprobată de toți membrii acestei structuri, Dodon a solicitat șefului ”Gazprom” o reducere a prețului pentru gazul livrat Moldovei cu 10-15% suplimentar. În finalul întrevederii președintele RM l-a felicitat pe Alexei Miller cu prilejul sărbătorilor de iarnă, dorindu-i sănătate și noi realizări în anul care vine.

Încă nu este clar dacă șeful Gazprom va accepta solicitarea lui Dodon sau nu.

loading...

Comments are closed.