Alte știri

Vaccinarea anti Sars-Cov-2 previne apariţia unei boli autoimune

Pinterest LinkedIn Tumblr

Tiroidita autoimună este una dintre cele mai frecvente boli autoimune din România. Afectează în special femeile.Această boală, asemenea toturor bolilor autoimune, permite vaccinarea.

Într-o boală autoimună apare un proces de inflamație sistemică. Se produc anticorpi care distrug celule în diferse zone. Odată declanșat acest proces, se autoîntreține. Cum gândim virusul SARS-COV-2 din perspectiva bolilor autoimune?

Dr. român Brânduşa Petruțescu, medic primar imunolog: „Infecția cu SARS-COV-2 este un factor de risc pentru apariția bolilor autoimune. Virusul declanșează o reacție inflamatorie, cu distrugerea celulelor din organism. Inițial, la nivel pulmonar, apoi inflamația se extinde la ficat, rinichi. Infecția în sine cu virusul poate fi comparată cu o boală autimună. Crește riscul apariției altor boli autoimune.”

Infecţia COVID 19 creşte riscul apariţie bolilor autoimune. De aceea, trebuie să le preveniţi. Vaccinarea înseamnă prevenţie şi împotriva apariţiei bolilor autoimune, nu doar împotriva infecţiei.

Cercetările făcute pe pacienţii care au făcut Covid-19 şi care ştiau că suferă de tiroidită autoimună au arătat că infecţia acută le-a produs modificări în glandă. Aceasta deoarece receptorul A CE 2, de care se leagă virusul, există şi în tiroidă.

Înainte de vaccinare, mergeţi la medicul endocrinolog. De asemenea, dacă aţi făcut infecţia Covid-19, verificaţi şi glanda tiroidă.

loading...

Comments are closed.