Alte știri

Vaccinul anti-COVID de la Moderna a trecut testul de siguranță. Au fost detectați anticorpi la toți voluntarii din studiu, inclusiv la vârstnici

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rezultatele studiului de siguranță efectuat pentru vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania Moderna arată că persoane în vârstă au dezvoltat anticorpi la niveluri similare cu cele observate la tineri, scrie Libertatea.

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine și citat de Reuters, oferă o imagine complexă asupra siguranței vaccinului la persoanele în vârstă, grupă cu risc crescut de complicații severe în cazul infectării cu SARS-CoV-2, virusul care generează COVID-19.

Studiul de față a fost o extensie a studiului de siguranță derulat în faza I de testare a vaccinului și a fost realizat pe persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Au fost testate două doze de vaccin anticoronavirus Moderna, de 25 de micrograme și 100 de micrograme, pe 40 de persoane cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani și de peste 70 de ani.

Echipa de analiză a constatat că în cazul persoanelor în vârstă cărora li s-au administrat două doze a câte 100 de micrograme, la o distanță de 28 de zile, vaccinul a produs răspunsuri imune în concordanță cu cele observate la persoanele mai tinere.

Au existat și efecte secundare, considerate ușoare până la moderate: dureri de cap, oboseală sau frisoane. Doi voluntari au dezvoltat însă reacții severe. Unul a avut febră de 39°C, altul a simțit o oboseală atât de severă, încât a fost necesară retragerea din rutina zilnică.

Evan Anderson, Universitatea Emory, Atlanta, unul dintre cercetătorii principali:

Constatările sunt liniștitoare, deoarece imunitatea tinde să slăbească odată cu înaintarea în vârstă. Efectele secundare au apărut la scurt timp după administrarea vaccinului și s-au rezolvat rapid.

Concluzia studiului: anticorpii neutralizanți, care inactivează virusul, au fost detectați la toți participanții, inclusiv la cei de vârste înaintate.

Toate grupele de vârstă par să obțină același răspuns imun la vaccin, ceea ce este un semn bun, deoarece persoanele în vârstă au adesea răspunsuri mai slabe la vaccinuri, arată cercetătorii.

Moderna a ajuns cu vaccinul său la etapa premergătoare solicitării autorizației de producție pe scară largă a serului.

Citește și: Cea mai rapidă metodă de a încheia pandemia. Cum dorește OMS să distribuie vaccinul împotriva COVID-19

loading...

Comments are closed.