Vaccinul antigripal a fost distribuit în centrele de sănătate din Moldova

Vaccinul antigripal a ajuns în centrele de sănătate din țară. Medicii recomandă cetățenilor să administreze serul întrucât este inofensiv, reduce riscul de apariție a formelor severe de boală și a numărului de îmbolnăviri cu gripă, iar procedura este absolut gratuită. Astfel, vaccinarea este recomandată categoriilor de risc sporit de infectare, adică femei gravide, adulți și copii cu afecțiuni cronice sau persoanele în etate, scrie Moldova 1.

La Soroca, primii care au venit să se vaccineze împotriva gripei au fost bătrânii și asistenții medicali din prima linie. Aceștia spun că au așteptat ca serul să ajungă în centrul de sănătate ca să se imunizeze.

”Mă vaccinez, că mă protejez de gripă, de bolile virale. Le fac anual. Sunt la evidență și le suport foarte bune. Nu am avut probleme și recomand la toată lumea să vină să se vaccineze”.

Pentru că eu sunt cu vârsta mai înaintată, vin și mă vaccinez să-mi păstrez sănătatea și iarna să nu am gripă”.

Potrivit specialiștilor, vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenire a cazurilor de gripă sezonieră.

”Sezonul începe în octombrie, noiembrie și noi începem înainte de sezon. Vaccinarea se face anual. Eu personal o fac al șaselea an la rând și îndemn pe toți să vă vaccinați”, a menționat medicul de familie din Soroca, Ana Bercut.

Centrele de sănătate din raionul Soroca au primit cinci mii de doze de vaccin, necesare pentru numărul de populație deservit. Dozele sunt păstrate într-o combină frigorifică la temperatura de până la opt grade Celsius.

”Vaccinul antigripal se poate de făcut în aceeași zi cu vaccinul Pfizer împotriva COVID-19. Pe parcursul anilor și nici anul acesta, pacienții nu atestă nicio complicație în urma vaccinului. Nu este febră, nu este durere, este totul ok”, a spus asistenta medicală Secția Imunizări, Oxana Miscu.

În luna septembrie, anunță ANSP, Republica Moldova a achiziționat un lot de 200 de mii de doze de vaccin antigripal. Pe lângă imunizare, specialiștii recomandă și respectarea igienei personale precum spălatul pe mâini cu apă și săpun, utilizarea batistelor pentru strănut sau tuse, alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și mișcare regulată.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii, în special prin gripă.

Total
0
Shares
Total
0
Share