Vadim Fotescu, deputat ales pe listele Partidului “ȘOR”, a cerut la ședința Parlamentului să fie clarificate drepturile cetățenilor în timpul recensământului populației

 

În cadrul ședinței Parlamentului Republicii Moldova din 12 aprilie, a fost prezentat un raport privind activitatea Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Deputatul fracțiunii „ȘOR” Vadim Fotescu i-a adresat șefului adjunct al autorității, Victoria Muntean, o întrebare care îi preocupă pe mulți cetățeni moldoveni: dacă este legal să fie solicitate date cu caracter personal în timpul recensământului din Republica Moldova.

În timpul discursului său, Muntean a menționat în repetate rânduri că principala condiție pentru furnizarea de date cu caracter personal este consimțământul titularului de date. Vadim Fotescu a întrebat-o dacă nu vede contradicții în faptul că cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările de recensământ.

“Pe de o parte, persoana are dreptul să aleagă – vrea sau nu să furnizeze date, iar pe de altă parte, se pare că nu poate să nu furnizeze aceste informații… Răspunsul care urmat a fost contradictoriu: “consimțământul persoanei vizate de datele cu caracter personal este una dintre condițiile care asigură legalitatea prelucrării datelor, dar legea privind protecția datelor prevede și alte situații care constituie excepții de la consimțământ”. Evident, legea poate fi modelată atunci când este convenabil acest lucru autorităților”, a declarat deputatul.

Menționăm că această cerință este contrară principiilor democratice.

Total
0
Shares
Total
0
Share