Valentina Buliga, director general al CNAM, a avut o întrevedere cu şeful Biroului OMS în Republica Moldova

Directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Valentina Buliga, a avut joi, 28 mai, o întrevedere cu şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova, Igor Pokanevych, transmite Telegraph.md

Părţile au făcut un schimb de opinii pe marginea asistenţei acordate în ultimii ani de OMS şi a domeniilor prioritare de colaborare în viitorul apropiat.

„Suntem bucuroşi de asistenţa tehnică şi sprijinul oferit de OMS, deoarece putem prelua şi aplica noi practici care să ne ajute să dezvoltăm sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Mizăm pe ajutorul experţilor OMS pentru a atinge obiectivele propuse. Rezultatele activităţii CNAM trebuie să corespundă necesităţilor şi aşteptărilor populaţiei”, a menţionat directorul general al CNAM.

La rândul său, şeful Biroului OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, a felicitat-o pe Valentina Buliga cu ocazia numirii în funcţia de director general al CNAM. Oficialul a făcut o trecere în revistă a principalelor direcţii de colaborare în ultimii ani între cele două instituţii, subliniind deschiderea pentru acordarea sprijinului necesar şi pe viitor.

„Direcţiile prioritare pentru anii 2020-2021 vizează fortificarea achiziţiilor strategice în domeniul sănătăţii, dezvoltarea mecanismelor de procurare a serviciilor medicale, inclusiv în sistemul DRG (sistem de finanţare bazat pe complexitatea cazului). O altă direcţie constă în acordarea sprijinului CNAM în elaborarea Strategiei de dezvoltare instituţională pentru următorii ani. Acum este momentul oportun pentru realizarea acesteia, deoarece în proces de elaborare se află şi Strategia naţională de sănătate pentru 2020-2030”, a specificat Igor Pokanevych.

În cadrul discuţiei, directorul general al CNAM a prezentat o serie de propuneri de colaborare cu OMS pentru perioada următoare. Acestea se referă la evaluarea şi dezvoltarea sistemelor informaţionale aflate în gestiunea companiei, asigurarea interconexiunii între aceste sisteme, fortificarea segmentului farmaceutic şi dezvoltarea mecanismului de asigurare a populaţiei cu medicamente compensate, protecţia financiară a cetăţenilor şi asigurarea riscului în caz de boală, creşterea gradului de conştientizare a populaţiei privind necesitatea asigurării medicale obligatorii etc.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este unul dintre principalii parteneri de dezvoltare cu care CNAM are stabilite relaţii de colaborare chiar de la fondarea companiei.

Total
0
Shares
Total
0
Share